10 grener å konkurrere i, innen motorsykkel

Del:

Om du ikke er klar over det, har vi faktisk hele 10 grener innen motorsykkel her i Norge. Er du usikker på hvilke grener vi har her i Norge, gir vi deg kortversjonen her.Av: Mona Forsnes

Norges Motorsportforbunds seksjon for motorsykkel omfatter grenene Dragracing for motorsykler, ATV cross, ATV enduro, ATV supermotard,Enduro, Motocross (FMX, Speedcross), Supermotard, Roadracing,Speewday og Trial.

Under kan du lese kort om de forskjellige grenene, klikker du på linken, kommer du til hovedsidene, der du kan lese mere.

Om FMX
FMX kan med rette betegnes som motorsportens ekstremsport. En konkurranse foregår på en spesialbygget bane med ett eller flere hopp. Utøverne tar tilløp til hoppene via en rampe, og utfører ulike triks mens de er oppe i lufta. Det er om å gjøre å klare flest mulig triks best mulig innenfor en gitt tidsramme, og dommerne gir poeng etter utførsel og vanskelighetsgrad på trikset. De to beste FMX-førerne i Norge er uten tvil Ailo Gaup og Øystein Kjørstad, som også befinner seg helt i toppen internasjonalt.

Om Hillclimb
Hillclimb er en svært publikumsvennlig form for motorsykkelkonkurranse. Sportenutøvesi motbakke med dels naturlige og spesiallagede hindere og kanbeskrives som en blanding av trial og dragracing i ekstrem stigning.Med sine utrolige hopp, rundkast og bratte stigninger girsporten mengder medaction og spenning.

Om Enduro
Enduro er hastighetskjøring og utholdenhet med sykkel over lang tid. Konkurransen kan deles inn i to kategorier, Enduro spesial som er kjøring på lukket område og enduro etappeløp som kan sammenlignes med rally (som for bil).

Om Motocross
Motocross kjøres på en spesiallaget bane med jord, sand eller lignende baneunderlag. Et løp arrangeres vanligvis over to heat eller omganger.Førerne starter fra ei startgrind og de første 200 meterne av banen er ei rett slette, deretter sendes de inn i en krapp sving.Resten av banen er sammensatt av hopp som har lengder fra 5-10 meter og helt opp imot 30 meter.Sporvalget i motocross er veldig viktig og kan være helt avgjørende for plasseringen på resultatlista. Motocrosser en veldig fysisk krevende idrett og utøverne må ha svært bra kondisjon samt godt med styrke i hele kroppen.I motocross arrangeres det NM, NM for lag og Norgescup. Norges største motocross-stjerne er proffkjører Kenneth Gundersen som er eneste nordmann som kjører Motocross Grand Prix (VM).

Om Dragracing
Dragracing er en aksellerasjonskonkurranse mellom to motorsykler som foregår over en distanse på 201,17 (1/8 mile) eller 402,33 meter (1/4 mile). Vinner er den som først passerer målstreken, uavhengig av tid. Først kjøres en kvalifisering hvor førerene plasseres i en elimineringsstige etter tiden de brukte i kvalifiseringen, i elimineringen har ikke tiden betydning, her er det bare først over streken som teller. I klassene Street Bike og Super Gas Bike gjelder litt andre regler, her er det en tidsgrense som ikke skal underskrides og kjører man under denne grensen resulterer dette i en Break-Out og man er diskvalifisert. Dersom begge kjører under Break-Out grensen er det den som kjørte fortest som er diskvalifisert.

Om ATV
ATV går under motorsykkel men motorsportforundet har glemt? å oppdatere siden sin om denne grenen. Vi kommer tilbake til det når nmf tar telefonen på hovedkontoret eller de har fått skrevet litt om det

Om Roadracing
Roadracing er racing med motorsykler på asfaltbaner. Roadracing arrangeres over et heat (runde). Et heat skal være på mellom 35 km og 60 km. Det arrangeres NM og Norgescup over flere heat (helger).

Om Trial
Trial er den eneste motorsykkelsporten der det ikke er om å gjøre å kjøre fortest mulig. Trial er nemligferdighetsskjøring med sykkel. Poenget med trial er å kunne ta seg fram i terrenget uten å ha føttene i bakken, stoppe, velte eller kjøre utenfor løypa eller seksjonene i terrenget.Vanskeligheten på seksjonene varierer etter nivå og sylindervolum på motorsykkelen. Et løp arrangeres med et visst antall seksjoner som kjøres en, to eller tre ganger. Den som har færrest «fotinger» (prikker) har vunnet. Det arrangeres NM med egen klasse for kvinner, NM for lag og Norgescup i trial. Norsk kvinnetrial har de siste åra holdt høyt internasjonalt nivå, blant annet har det norske kvinnelandslaget i trial tatt VM-gull og VM-sølv.

Om supermotard
Banebredden er minimum 8 meter rundt hele banen og banelengden er på ca 1300 meter. Selvebanen er bygd opp av rundt 70 prosent asfalt (eventuelt på en gokart eller roadracingbane) ogrundt 30 prosent grus. Gruspartiet minner mer om en motocrossbane med muligheter for blant annet hopp og konstruerte dumper.

Om Speedway
Speedwaygrenen bestårav speedway og langbane. Speedway konkurreres på ovale baner opp mot 400 meter, med fire utøvere samtidig over fire runder. Det arrangeres NM og NM for lag.Det arrangeres også løp for langbane (på travbaner) og iceracing som kjøres på skøytebaner. Førerne benytter da spisse pigger som er 28 mm lange.

Comments Closed