En hjelm er det viktigste ”kortet” vi har når det gjelder personlig sikkerhetsutstyr og tips i forhold til den hjelmen du bør velge, er jo alltid kjekt å få.

 

Vi har satt opp 10 tips som kan være til hjelp når du skal jakte på neste hjelm.

 

  1. En hjelm har fire hovedkomponenter: Ytre skall (er spesiallaget for å absorbere og spre sammenstøtet mest mulig), Isoporen (EPS) er tilvirket for å oppta støtet og dempe mest mulig for hodet inne i hjelmen, hakelåsen som skal holde hjelmen på hodet, samt innerforet for å gjøre det mest mulig behagelig å ha på.
  2. Velg en hjelm som er godkjent og reglementert.
  3. Det finnes flere alternativer, avhengig av hvilken tur man skal ut på: ½ og ¾ hjelmene er de som beskytter minst i en ulykke og andre elementer som insekter, støy og veistøv og brukes mest på korte turer eller i bytrafikk. Helhjelm eller åpningshjelm er de sikreste hjelmene med tanke på personlig sikkerhet om man kommer ut for en trafikkulykke.
  4. En hjelm skal være ettersittende men ikke for stram. Innerforet ”gir” seg litt, på alle punkter som kommer i kontakt med pannen og kinnene. Det er derfor viktig at den ikke er for vid, når du tar den i bruk.
  5. Bytt hjelmen din om den går i bakken! Isporen som er brukt inne i hjelmen er ikke laget for å ta i mot mange støt og bør så absolutt byttes om den har gått i bakken. Selv om skaden ikke vises for det blotte øyet, er den skadet. Bytt!!
  6. Sliter du med å se gjennom visiret? Bytt! Visir har en tendens til å bli slitt av veistøv, insekter og annet som vi møter på når vi kjører. Om mulig, bruk anti-dugg visir som kommer deg til gode på regnfulle fuktige dager, noe vi så absolutt har en del av her i Norge. Solvisir er heller ikke å forakte og du slipper ”styret” med solbriller inne i hjelmen.
  7. God ventilasjon! En god ventilasjon er et ”must” på varme dager i inn- og utland men, god ventilasjon er smart med tanke på gasser i tunneler og ledes derfor fort ut fra hjelmen.
  8. Vaskbart innerfor! Fett, hårprodukter og skitten hår vil mest sannsynlig sette seg i innerforet og dette reduserer også levetiden. Velger du en hjelm med uttakbart fòr, kan du forlenge levetiden på den.
  9. Vurder kommunikasjon! Det å ha kommunikasjon med dem du kjører sammen med, kan være en fordel (men ikke riktig alle setter pris på ”snakkemaskinen på de andre), men også for å utveksle informasjon seg i mellom, samtidig som du har muligheten for å høre på musikk, eller få instrukser om ruten gjennom GPS. Det finnes innbygde og kommunikasjon som settes utenpå hjelmen.
  10. Aldri kjøp brukt hjelm! Du vet aldri om hjelmen har vært i bakken og kan ha fått seg en smell. Ikke alt vises for det blotte øyet. Det å spare noen ”fattige” hundre kroner, kan faktisk ta livet av deg, om den har vært utsatt for støt tidligere!

 

Relaterte linker:

En hjelm som er tilpasset deg

 

Meld deg på vårt Nyhetsbrev

Følg oss