Statens vegvesen advarer mot ulovlige el-sykler, og melder at flere modeller er å regne som moped.Av: Mona Forsnes

Norske forskrifter skiller mellom el-sykkel som er tråsykkel med hjelpemotor og mellom moped med hjelpetråkk, sier Harald Gjelsvik i Statens vegvesen.

Statens vegvesen vil ved ulovlig bruk av denne type kjøretøy gå til ordinær straffeforfølgelse på lik linje med ulovlig bruk av en uregistrert moped.

– Her bør også foreldrene være på vakt. Foruten bot kan en slik overtredelse medføre at brukerne også kan få utsatt muligheten til å ta sertifikat. Trolig vil også forsikringsselskapene nekte å betale for skader som en følge av bruk av et ulovlig kjøretøy, sier Gjelsvik.

Sykkelforskriften sier at sykkel bare er det som drives fram ved en trå- eller veiveanordning. Vegdirektoratet har sagt at sykkel med hjelpemotor også kan regnes som sykkel dersom den har maksimal effekt på høyest 0,25 kW hvor hjelpemotorens effekt reduseres gradvis og opphører når kjøretøyet oppnår en hastighet på 25 km/t eller tidligere hvis man slutter å trå.

Det avgjørende skillet mellom tråsykkel med hjelpemotor og moped med hjelpetråkk er hva som er den primære framdriftsformen; motor eller pedaltråkk. For at en sykkel skal defineres som tråsykkel med hjelpemotor, må altså muskelkraft ved å trå på pedalene være nødvendig for å få sykkelen i gang og være primærfremdriftsformen.

Kilde: ATL

Facebook-kommentar

Meld deg på vårt Nyhetsbrev

Kontaktinfo

BikePort AS
Postboks 21
7560 Vikhammer
Tlf: +47 92082072
E-post: post@bikeport.no

Følg oss