Flest MC-ulykker i mai

Del:

Våren er startskuddet for en ny MC-sesong, og dermed nye ulykker. Bilistene må bli flinkere til å oppdage motorsyklene, og uerfarne MC-førere bør holde farten nede.

Kilde: Trygg Trafikk
I fjor fikk forsikringsselskapene inn flest skademeldinger for lette og tunge motorsykler i mai. Totalt ble det innrapportert 369 materielle skader denne måneden, mens tallene for juni og august var henholdsvis 361 og 309 skader. Det viser Trafikkskadestatistikken (TRAST) til Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Godt vær gir ulykker
Tradisjonelt har antallet materielle skader i juni og august vært høyere, så fjoråret skiller seg litt ut fra statistikken.

Men mai har alltid vært en av årets mest utsatte måneder. Norsk MotorCykkel Union (NMCU) mener trenden er enda klarere når det gjelder personskader.

– Ja, tendensen er veldig tydelig på våren. Det er flere ulykker når sesongen starter, og så topper det seg når det er fint vær i sommermånedene. I mai kjører mange nybegynnere sine første turer, veiene er litt dårligere og sporete, og bilistene er ikke vant til oss etter vinteren, sier politisk sekretær Morten Hansen i NMCU.

Når været er godt i ferien, er det mange motorsyklister ute på veiene. Dermed blir det også flere ulykker.

Usynlige på veien
NMCU mener det klart største problemet i trafikken for MC-førerne, er de ikke blir sett.

– Motorsykler blir lagt lite merke til. Dette handler ikke om at de er små. Trafikkbildet er så stressende at bilistene ubevisst har en prioriteringsliste i hodet. De ser først store vogntog som utgjør en fare for dem. MCene er ikke farlige for bilistene og havner derfor langt nede på lista, sier Hansen, og viser til forskningsrapporten Motorsyklers/mopeders synlighet (Alf Glad, Transportøkonomisk institutt 1999).

Han nevner et eksempel for å understreke poenget:

– Det finnes knapt bilister som overser politimotorsykler. Det er fordi de utgjør en fare ved å kunne gi dem bøter.

NMCU prøver å formidle hvilke følger en påkjørsel kan ha for bilistene.
– Det er noe de må leve med livet ut. Å unngå ulykkene handler egentlig om kommunikasjon i trafikken, sier Hansen.

Han viser til amerikansk forskning som forteller at de som kjenner folk med MC, lettere legger merke til motorsyklistene i trafikken. Det er med andre ord ikke bare den fysiske størrelsen som gjør at bilistene overser MCene.

50 rolige mil

Morten_Hansen_R1200S_1_kopi_1241770930.jpg

Morten Hansen i Norsk MotorCykkel Union. Foto: NMCU

Hansen har følgende råd til de ferskeste motorsyklistene:
– De første 50 milene må du kjøre saktere og med større avstand til andre, enn du egentlig har tenkt. Det er kjedelig, men utrolig viktig. Når blodet begynner å boble og du kjenner at du mestrer det, kjører du rolig i 20 mil til, sier Hansen.

Det finnes en rekke kurs for uerfarne og rustne motorsyklister. En liste over dem finnes på NMCU sine hjemmesider.

– Et sånt kurs bør du hoppe på. Det vil du aldri angre. Det er veldig profesjonelt gjennomført, det er moro og du får mye større kjøreglede etterpå. Men når det gjelder å be om hjelp, er nok terskelen høy for mange, sier Hansen.

Gode råd
Det er mye motorsyklistene selv kan gjøre for å bli lagt bedre merke til. Hansen mener disse fire punktene er blant de viktigste:

Prøv å se hvor bilføreren ser. Da er det lettere å oppdage om personen har sett deg.

Hvis bilen står i et kryss eller skal kjøre inn på veien: se på bilens hjul om den er i fart. Snurrer hjulene er det ikke sikkert at føreren ser deg.

Kjør ørsmå slalåmsvinger inn mot et kryss/rundkjøring. Det lettere for bilistene å oppdage deg hvis du beveger deg litt sidelengs.

Det viktigste er å oppfatte og forebygge potensielt farlige situasjoner. Når du kommer til kryss, bør du senke farten og flytte to fingre over på bremsen.

Comments Closed