Dame-MC-1

 

I dag er det den internasjonale kvinnedagen og da slår vi til med nyheter om damer og ja, nettopp motorsykkelrelaterte ting.

 

I fjor var det 850 kvinner som kjørte opp til klasse A1 og 628 kjørte opp til klasse A men vi har dessverre ingen statistikk for hvor mange kvinner som bruker motorsykkelen sin hvert år.

 

Begge damene som jobber i BikePort (kun kvinnelige ansatte) har hatt førerkort for tung motorsykkel siden vi var 18 år og begge er ivrige motorsyklister både på gate og bane.

 

Mona (høyre) og Elizabeth (venstre)

Mona (høyre) og Elizabeth (venstre)

 

At kvinner kan og vil kjøre sykkel er vel ”gammelt” nytt nå og også innen motorsykkelsporten vet de å hevde seg, noe Caroline Olsen viste oss da hun slo gutta ”ned i støvlene” og kunne stå med rak rygg øverst på pallen og vant gullet i sin klasse, foran ”bare” gutter.

 

RR-føreren Caroline Olsen 1

 

Trygg Trafikk hevder at kvinner ER best til å kjøre motorsykkel grunnet biologiske årsaker. Det er et litt kynisk og kjønnspolitisk baktungt ord, men vi har ganske god dokumentasjon i den biologiske forskningen, som gjør at vi kan si det, sier Erik Hartmann i Trygg Trafikk.

 

Statens vegvesen summerte i 2012 alle motorsykkelulykkene de siste fem årene og tallet ble 2081. I bare 173 av disse var det en kvinnelig sjåfør. Det er flere menn enn kvinner som kjører motorsykkel, men det er likevel menn som er involvert i flest ulykker.

 

Kvinner kjører selvfølgelig motorsykkel i andre land også og det finnes et uttall med historier om de vågale damene som kjører jorden rundt, slik som Benka Pulko fra Slovenia eller norske Eli Gunnvor Grønsdal fra Bergen som kjører 3000 km gjennom Øst-Afrika på motorsykkel der målet for turen er kjæresten, masaikrigeren Kaika, som bor i Zanzibar og som har fridd til Eli.

 

un-women-gender-equality

 

Men, dagen er til for ALLE damer i verden, noe den nylagede sangen ”one woman” minner oss om. Den er laget for minne oss alle om at vi skal kjempe for kvinners rettigheter og likestilling mellom kjønnene.

Les mer om UN Women prosjektet på nettsiden unwoman.org.

 

 

Meld deg på vårt Nyhetsbrev

Følg oss