buy viagra no prescription

k-1.jpg» alt=»» width=»500″ height=»332″ />

 

Hver tiende nordmann under 35 år innrømmer å ha sjekket Facebook eller andre sosiale medier mens de kjørte bil.

 

For hele befolkningen ligger gjennomsnittet på fem prosent. De aller fleste sier at den sosialtastingen har skjedd flere ganger og trolig kommer til å skje igjen, viser undersøkelsen YouGov har gjort for If Skadeforsikring.

 

– Det snakkes mye om at folk blir hektet på sosiale medier, men at dette nå har gått så langt at tusenvis av nordmenn bruker sosiale medier mens de kjører, er galskap, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

 

I løpet av den tiden du har øynene festet på telefonen har bilen flyttet seg langt.

 

– Når du kjører i 80 km/t, beveger bilen seg 22 meter på bare ett eneste sekund. De fleste har blikket på telefonen lenger hvis de leser eller skriver en melding, sier Vennesland.

 

I utakt

Trafikkforsker Dagfinn Moe i Sintef er likevel ikke overrasket.

 

– Tidligere undersøkelser blant denne aldersgruppen viser også at 80 prosent snakker i telefonen og sender sms mens de kjører. At ti prosent er på Facebook og bruker sosiale medier, er en naturlig utvikling, sier Moe.

 

Faren med slik adferd er at hjernen mister oversikten over det området og den situasjonen du er i, ifølge forskeren.

 

– En del av synssystemet vårt gir deg oversikt, en annen del gir deg detaljer. Du må bruke oppmerksomhet på det du ser på for å kunne bearbeide det. I et miljø med mye trafikk vil du raskt komme i sterk utakt med omgivelsene, farten endres, plasseringen i veibanen blir unøyaktig og du får ikke med deg andre trafikanters bevegelser, sier Moe.

 

Tasteforbud

Dagens regelverk for mobilbruk i bil er fra 2000, da det ble det forbudt for sjåfører å snakke i mobiltelefon som ikke var fastmontert. Hittil har det faktisk vært lov å taste på mobilen mens du kjører så lenge den er fastmontert.

 

Nå går det imidlertid mot et totalt tasteforbud, etter at Vegdirektoratet 11. desember leverte Samferdselsdepartementet et forslag til ny lovtekst.

 

– Forskriften fra 2000 var laget lenge før smarttelefoner og sosiale medier ble vanlig. Dagens mobiler brukes til mye mer enn samtaler, og det gjør at vi må endre forskriften, sier jurist Ylva Christiansen Sundt i Vegdirektoratet.

 

1300 eller mer

I fjor ble 20 000 tatt for ulovlig mobilbruk i bil, 55 prosent flere enn i 2008. Standardboten er 1300 kroner, men dersom bruken har skapt en risikosituasjon, kan den bli på både 5000 og 15 000 kroner.

 

– Utrykningspolitiet støtter forslaget til lovendring. Det er noen metodemessige utfordringer ved å håndheve et forbud mot all tasting, men vi har likevel tro på at en tydeligere lovgivning vil styre adferden i en positiv retning, sier UP-sjef Runar Karlsen.

 

Han kan ikke love flere kontroller spesielt rettet mot ulovlig mobilbruk.

 

– Vår prioriterte innsatsområder er fart og annen aggressiv kjøreatferd, rus og bruk av bilbelte. Men kontrollene våre er ofte såkalte multikontroller, der flere faktorer kontrolleres i samme kontroll. Polititjenestemannen som har ansvaret for laser, observerer også om du kjører uten bilbelte eller bruker mobiltelefon i strid med loven, sier Runar Karlsen.

 

Kilde: Newswire

 

Undertegnende har blitt fortalt at det er noen som bruker mobilen aktivt under motorsykkelkjøring. Er du en av de som i så fall gjør det eller vet av andre som bruker mobil selv under tur?
Skriv en kommentar i feltet under og del med oss andre.

 

Meld deg på vårt Nyhetsbrev

Følg oss