marquez3

 

Ingen trodde på det, selv om det var en teoretisk mulighet. Men så skjedde akkurat dét ingen trodde kunne skje i Japan.

 

Tekst: Claus Diseth

 

Perfekt vær for racing på Hondas hjemmebane Twin Ring Motegi i japan: Solskinn, passe varmt. Lite vind. Og et teoretisk utgangspunkt som gikk på at Marc Marqez faktisk kunne kåres til verdensmester etter løpet.

 

FORUTSETNINGER

Det var forutsetningene for VM-tittelen som gjorde at «ingen» trodde Marquez kunne kåres til verdensmester med tre gjenstående runder (Australia, Malaysia og Spania): Valentino Rossi kunne ikke bli bedre enn nummer 15, og Jorge Lorenzo kunne ikke bli bedre enn fjerdemann. Da ville begge to fortsatt ha mulighet til å ta igjen Marquez sitt poengforsprang.

 

SOM VANLIG

Det startet på vanlig vis: Marquez var raskere ut av startblokkene enn Valentino Rossi som hadde beste startspor. Og det fortsatte som vanlig. Lorenzo forsøkte å stikke av, mens Marquez og Rossi byttet plasser noen ganger. Så kom Marquez seg forbi Lorenzo, mens Rossi brukte tid på å jakte ned sin teamkompis. Det klarte han til slutt. Og der stoppet det normale og forventede.

 

PÅ TRYNET

Med 18 runder igjen å kjøre mistet Valentino Rossi fronten omtrent midt i sving ti. Mulig han presset for hardt i jakten på Marquez som på det tidspunktet hadde et knapt sekunds forsprang. Rossi klarte å få sykkelen i gang, men den var så pass skadet at han måtte kjøre i depoet og gi opp kampen om årets VM-tittel. Vi tipper det satt langt inne for den ambisiøse italieneren.

 

HÅPET BRAST

Dermed var det altså opp til Jorge Lorenzo å forsvare Yamahas ære i kampen om VM-pokalen. Men det så ikke helt lovende ut, for bakfra kom både Andrea Dovizioso og Maverick Vinales i synbart høyere hastighet enn Lorenzo. Dette fikk den regjerende verdensmesteren (altså Lorenzo) til å trykke på litt for hardt, og han gikk ned med forhjulsslipp i sving 9 med bare få runder igjen å kjøre. Det skal sies at Lorenzo hadde en forferdelig highside på lørdag, og at han er nødt til å ha kjørt med relativt store smerter.

 

KLAPPET OG KLART

Dermed var det klappet og klart for Marc Marquez: Med Rossi og Lorenzo ute av løpet og ute av dansen om VM-pokalen, var alt han måtte gjøre å sørge for å få med seg sykkelen over mållinjen. Det klarte han selvfølgelig, selv om han senere innrømmet at det var vanskelig å holde konsentrasjonen oppe de siste to rundene. Han hadde selvfølgelig fått beskjed på pitboard om konkurrentenes skjebne, og visste hva det innebar.

På fire sesonger i MotoGP-sirkuset har Marc Marquez blitt verdensmester tre ganger. Legg til VM-tittelen i Moto3 og Moto2, så har han fem titler totalt. Slett ikke verst for en ung mann. Men han kan aldri ta igjen Valentino Rossis ni titler. Aldri… eller?

Meld deg på vårt Nyhetsbrev

Kontaktinfo

BikePort AS
Postboks 21
7560 Vikhammer
Tlf: +47 92082072
E-post: post@bikeport.no

Følg oss