Å jobbe med sportspsykologer blir stadig mer vanlig i motorsykkelsporten.

Yamaha-racing.com tok en prat med Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK) og gir et sjeldent innblikk i hvordan han jobber med sportspsykologene og hvilken effekt det har hatt.

Lowes har hatt en positiv start på sesongen (2017 FIM Superbike World Championship). Den britiske utøveren har stått på pallen to ganger denne sesongen, og er så langt på en femteplass i mesterskapet.

En av de tingene han har satset på denne sesongen er jobbingen med det mentale.

– Hva fikk deg til starte å jobbe med en sportspsykolog?

– En profesjonell idrettsutøver jobber hele tiden med å forbedre hver eneste aspekt, enten det er sykkelen, laget eller deg selv. På toppnivå handler det om å maksimere alt for å sikre at du får ut ditt fulle potensial. Jeg ville være sikker på at jeg fikk maksimalt ut av meg selv. Tidligere prøvde jeg for hardt. Jeg har aldri slitt med motivasjonen, men jeg måtte lære meg å kontrollere lidenskapen, og ikke hisse meg opp i enkelte situasjoner. Alle som er på et såpass høyt nivå jakter hele tiden på fordeler. Uansett hvor små de kan virke. Nå ting går veien og du vinner løp er det lett å ha kontroll og være rolig. Det er når ting ikke går så bra at det kan bli vanskelig. For meg handler dette om å lære å kontrollere følelsene mine for å maksimere potensialet mitt.

– Hva går den mentale jobbingen ut på?

– Det handler mest om å lære seg å ta et steg tilbake. Det er viktig å gi deg selv rom til å finne ut hva det egentlig er som foregår rundt deg. Slik skaper du fokus og stopper opp. Jeg skaper et mentalt rom der jeg kan ta tak i ting, og sikre at hodet er klart når jeg sitter på sykkelen. Vi jobber på den måten at jeg skriver ting ned – hvordan jeg skal håndtere ting som dukker opp. Så har jeg innsett viktigheten av å snakke om ting. Hvis du lar ting bygge seg opp i hjernen, enten det handler om jobb eller forhold på hjemmebane så kan det bli mørkt og overskyet i hodet. Og det er ikke en god plass å være. Hvis du klarer å være i en posisjon der du har skapt deg mye rom og har en plan, så fremstår alt mye klarere og bedre.

– Hvor ofte har du kontakt med idrettspsykologen?

– Jeg har kontakt ganske ofte, men sjeldnere enn i starten. De første tre-fire månedene jobbet vi svært tett. Men etterhvert blir det mer og mer opp til deg selv. Hele prosessen handler om å forstå seg selv. Han er der alltid hvis jeg trenger han, men jeg har mye mer kontroll over meg selv nå. Det handler om å tilegne seg prinsipper og teorier. Så er det opp til deg selv å bruke dem.

– Hvilken forskjell gjør det for deg?

– Det er vanskelig å bryte det ned til rendyrket prestasjon, fordi du kan ikke sammenligne denne sesongen med fjoråret. Det er for mange variabler å ta hensyn til, for eksempel tekniske forbedringer av motorsykkelen. Jeg er roligere mentalt, noe som betyr at jeg kan være mer konstistent. Generelt har jeg lært en ting, og det er at det er aldri så ille som du tror. På den annen side: Det er aldri så bra som du tror, heller. Sånn er livet. Dette er spesielt sant innen sport. Hvis du klarer å være happy med jobben, forholdet og livet, så vinner du uansett. Hvis du vinner et race, eller krasjer etter 10. runde så er den eneste forskjellen inne i hodet ditt og hva du tillater ting å være. Det viktigste jeg har lært er å ikke ta det personlig. Når ting ikke går veien, må du bare jobbe med å bli bedre. Så er det viktig å nyte suksess. Keep it simple! For tre -fire år siden hadde jeg aldri trodd at jeg skulle si at det er mer ved livet enn å sitte på en motorsykkel. Vinner du World Championship er det en fantastisk pretasjon, men i det lange løp er det ingen som bryr seg. Jeg vil så klart bli verdensmester, men så lenge jeg gjør mitt beste er jeg happy. Jeg er lykkeligere i livet utenfor racing også, og jeg er takknemmlig. Du må jo nyte livet ditt.

(kilde: Yamaha-racing.com).

Facebook-kommentar