cal1

 

Denne helgen byr MotoGP-førerne igjen opp til dans. Og dansegulvet er nå flyttet til  MotorLand Aragon i Spania.

 

Tekst: Claus Diseth

 

Banen er relativt ny, og arrangerte sitt aller første Grand Prix i 2010. Så vi i Bikeport tenkte vi skulle komme med litt tall og statistikk som oppbyggelig lesning før søndagens race. Hold fast, for det blir mye tall og statistikk.

 

SELVE BANEN

Aragon er 5,1 kilometer lang, med ti venstresvinger og syv til høyre. Banebredden er 15 meter. Lengste rettstrekke er på 968 meter, og ikke overraskende er det en italiener på en Ducati som er klokket inn med høyest hastighet her: I fjor ble nemlig Andrea Iannone målt til skremmende 345,8 kilometer i timen før han måtte gå på bremsen. Aragon er også bare en av fem baner på kalenderen som kjøres «mot klokka». De andre banene er Austin, Sachsenring, Phillip Island og Valencia.

 

NOEN REKORDER

Den raskeste runden  rundt Aragon er det selvfølgelig Marc Marquez som står for. I fjor dundret han inn til suverene 1.46,6 under kvalifisering. Det er over halvannet sekund raskere enn den offisielle banerekorden (rekorder settes som kjent kun under løp) – også satt i fjor – av Jorge Lorenzo. Tiden hans var 1.48.1. Plassen for føreren med flest seire på banen i Spania deles av Lorenzo og Casey Stoner som begge står bokført med to seire. Marquez har vunnet her én gang. Marqez er også den føreren som er registrert med flest «pole position» på Aragon, med sine tre. Bak ham Casey Stoner (2) og Lorenzo (1).

 

DEN FØRSTE

Casey Stoner vant det første MotoGP-løpet som ble arrangert på MotorLand Aragon i 2010 – på en Ducati. I de tre påfølgende løpene er det Hondaførere som har vunnet. De to siste årene (altså 2014 og 2015) er det Yamaha og Jorge Lorenzo som har vunnet.

 

SPANSK DOMINANS

Ikke uventet har spanske førere dominert stort på Aragon. Av de 18 løpene som er kjørt der i alle GP-klasser, har spanjolene dratt hjem seieren i 13 av dem. Eneste ikke-spanjol som har vunnet i MotoGP-klassen er altså Stoner i 2010 og 2011. Øvrige «utlendinger« som har vunnet her er Andrea Iannone (Moto2 i 2010), Romano Fenati (Moto3 i 2014) og Miguel Oliveira (Moto3 i 2015).

 

IKKE FOR ROSSI?

Aragon er ikke Valentino Rossis favorittbane. Mannen med over 20 sesonger i GP-sirkuset har aldri vunnet her. Det er forøvrig kun to baner til på MotoGP-kalenderen hvor den populære italieneren ikke har vunnet; nemlig på banen i Austin og Red Bull Ring i Østerrike.

 

Kilder: motogp.com og bikesportnews.com

Facebook-kommentar