I år arrangeres det tradisjonsrike FIM-Rallyet i vakre Sundsvall i Sverige. Kan Norge bli største motorsykkelnasjon på treffet?

 

Tekst: Claus Diseth og NMCU

 

Aldri hørt om FIM-Rally, sier du? Aldri vært med på et slikt treff? Da har du noe å se fram til.

 

INTERNASJONAL STEMNING

FIM Rally er et internasjonalt treff for motorsyklister med ca. 1000-1500 deltakere fra 25-30 forskjellige land. Målet med treffet er å etablere kontakt mellom motorsyklister, og å spre arrangørlandets kultur og tradisjoner gjennom forestillinger, guidede turer, matservering osv.Rallyet skifter arrangørland hvert år, og sommeren 2017 er det SMC (Sveriges Motorcyclister, svenskenes BNCU) og Sundsvalls tur å arrangere det 72. FIM Rally. Sverige har vært arrangør av FIM Rally to ganger tidligere, i 1984 og 1998 i henholdsvis Jönköping og Falun.

 

NORGE VANT

Og mens vi snakker om 1998: Da vant nemlig Norge den ettertraktede FIM Challange premien for flest deltakere fra samme land. Det ville vært morsomt om Norge i 2017 kan gjenta den bragden og igjen gå til topps og vinne FIM Challange 2017 i Sverige. Men for å kunne delta må du forhåndspåmelde deg. Systemet kan virke litt tungvindt og byråkratisk, men med god hjelp fra oss i Bikeport (samt SVMC, NMCU og NMF) guider vi deg gjennom prosessen.

 

FIM, FEMA…QUE?

For å ta alle forkortelsene først: I de fleste land i Europa har motorsyklister organisert seg for å dyrke felles interesser og å stå felles i saker som påvirker deres hverdag. Det gjelder både i konkurransesammenheng, for turisme og for å ha felles talerør ovenfor myndighetene. I Norge er det blitt slik at gatemotorsyklistene har organisert seg gjennom Norsk Motorcykkel Union, mens de som driver motorsykkelidrett er organisert gjennom NMF. Disse to organisasjonene har et godt samarbeide, og utfyller hverandre på en god måte. Gatemotorsyklistene har en felles europeisk organisasjon som heter FEMA, men motorsykkelidretten er underlagt FIM Europa og FIM som den overordnede organisasjonen for hele verden. FIM har imidlertid også touring og public affairs på sin agenda, men det er et godt samarbeide mellom FIM og FEMA. FIM står som arrangør for noen Motocamps i løpet av året, og hvert år arrangeres noe som heter FIM-rally. Dette er en touringkonkurranse hvor klubber og nasjoner konkurrerer om å ha flest deltakere eller lengst kjøremengde i forskjellige kategorier. Arrangementet går på rundgang mellom nasjonene, og har også vært i Norge. Siden NMF er FIMs offisielle nasjonale forbund, må norske touringkjørere være påmeldt via NMF for å delta på dette rallyet, og de må inneha en norsk touringlisens. Touringlisensen utstedes som en del av pakken man får når man melder seg på til FIM-rally.

 

TIL SAKEN

Du må altså forhåndspåmelde deg og en eventuell passasjer. Det nytter altså ikke å «møte opp i døra» og kjøpe billett. Siden dette er et FIM-arrangement melder du deg på gjennom sidene til NMF (siden NMF er medlem i FIM). Det gjør du her:

Gå til påmelding hos NMF

Vi anbefaler alle å lese de vedlagte dokumentene nøye før de sendes inn.

Vil du lese mer om rallyet og Sundsvall, gjør du det her

 

Facebook-kommentar