miller1

 

105.000 tilskuere. Regn av bibelske proporsjoner. Rødflagg og omstart. Søndagens MotoGP-løp på Assen inneholdt alt – inkludert en overraskende vinner.

 

Tekst: Claus Diseth

 

Faktisk var vinneren så overraskende at om du hadde spilt på ham, ville du fått igjen tusen ganger innsatsen.

 

FØRSTE SEIER

Australske Jack Miller (21) tok sin aller første seier i MotoGP-klassen. Og det på selveste Assen. Hans seier i pøsregnet var ikke bare hans første, men første seier i den ypperste klassen fra en ikke-fabrikkfører siden Toni Ellias i 2006. Det var også første gang en australier vant siden Casey Stoner i 2012. Ikke så rart da, at unggutten var mer enn beveget i parc fermé etter at han sikret øverste podiumplass foran Marc Marquez og Scott Redding. Miller kjører som kjent for det uavhengige Honda-teamet Marc VDS.

 

UKOMFORTABEL

Regn begynte å falle lett rett før starten i søndagens MotoGP-løp, og det ble klassifisert som «wet race». Alle startet med regndekk, men hadde sykler i pit klare med slicks fordi det så ut som om banen skulle tørke opp. Andrea Dovizioso, Valentino Rossi og Danilo Petrucci skilte seg tidlig ut, og opparbeidet seg en ledelse på det øvrige feltet. Regjerende verdensmester Jorge Lorenzo var tydelig ukomfortabel på det skiftende føret, og på ett tidspunkt var han helt sist i feltet.

 

RØDFLAGG

Og så kom regnet. Rene monsunen. Etter drøyt fjorten runder ble det 26 runder lange løpet rødflagget. Det var rett og slett for mye vann på banen til at det kunne fortsette. Etter snaut 20 minutter ble det omstart, og førerne skulle denne gangen gjennomføre 12 runder på den våte banen. Da startet virkelig dramaet. Dovizioso ledet, ble passert av Valentino Rossi som ledet i flere runder. Deretter skled «Dovi» av banen. Og kort etter var det Valentino Rossis tur til å miste fronten inn i sving nummer ti.

 

SOM PÅ SKINNER

Dermed befant Marc Marquez seg plutselig i teten. Men bak i feltet kom Jack Miller. Ikke bare så han ut som den mest komfortable føreren på banen. Han var også raskest, og tok etter kort tid igjen – og passerte – Marquez. Derfra og inn dreide det seg bare om den unge australske føreren, som kunne krysse mållinjen med en herlig stående «wheelie» og altså inn til sin første MotoGP-seier.

 

VM-POENG

Marc Marquez innrømmet i intervjuet med motogp.com at når han så Rossi krasje ut og deretter ble passert av Miller, ja så var sammenlagtpoengene i VM-serien viktigere enn å henge på Marc VDS-føreren. Marquez leder nå serien relativt komfortabelt foran Jorge Lorenzo (som til slutt kom seg inn blant de ti beste) og Valentino Rossi.

Facebook-kommentar