Uten MC-lappen debuterte BikePort-medlem Torunn Bakken (27) sist helg som roadracingfører på ACR.

Av: Trond Isaksen; Rana Blad

Jeg har alltid likt MC. Og med ei venninne som kjører ble nysgjerrigheten for stor. Det ble debutantkurs. Og det er bare SÅ dritkult, sier en lattermild debutant etter en av sine første turer rundt banen på Storforshei.

Dette er enda artigere enn å ri på hest. Ikke minst går det fortere, fortsetter hun, og røper dermed sin andre store hobby.

Blir mer kjøring
Venninna Lill Tove Sandneseng er mer erfaren og har vært på banen flere ganger.

Det er dette som er motorsykkelkjøring. Jeg har hatt lappen i mange år, men jeg liker meg ikke langs veien. Ikke bare er det dårlige veier, toppfarta er bare 80 kilometer i timen. Her føler du virkelig at du kjører MC, sier en entusiastisk Sandneseng, som synes venninna er tøff som tar utfordringen.

Bakken er trønder, men flyttet for halvannet år siden til Mosjøen for å jobbe. Dermed har hun ikke for lang vei til banen.

Jeg skal tilbake. Det skal være en “bikeport helg”her på ACR i slutten av juli. Da blir det trening i flere dager og både jeg og Lill Tove blir med, sier hun.

Debutantkursene starter med ei teorirøkt, før deltakerne den andre dagen før prøve seg på banen. Man kjører ut i grupper anført av en ledsager. Det går sakte til å begynne med, men så økes farta etter hvert som førerne blir tryggere både på sykkel og bane.

Jeg aner ikke hvor fort det går. Det er vel ikke for ingenting at speedometeret er koblet ut. Det kan fort bli sånn at man følger vel mye med på hastigheten, gliser Torunn, som følte det gikk klart bedre og fortere fra runde til runde.

Men karrieren på sykkelsetet stopper neppe her. I løpet av sommeren håper hun å ha fått MC-lappen.

Jeg står på venteliste til oppkjøring. Vi får se når det blir, sier hun.

Likevel føler hun seg trygg på ACR. Kanskje mer enn hun vil føle seg i trafikken.

Her lærer du å kjøre MC under trygge forhold. Foretar du et feil sporvalg kommer det ikke lastebil og meier deg ned. Sånn sett er dette en fin måte å bli en god fører på, framholder hun.

Fokuserer på sikkerhet
Av de 12 deltakerne på kurset, som kommer fra Oslo i sør til Finnsnes i nord, er hun den eneste jenta. Utenfor pitboksen ikke langt unna holder 14-åringen Edvard Jøsevold Gløsen, den yngte av alle, på med å starte opp sin sykkel. Han gleder seg til nye runder rundt banen.

Den som er mest nervøs er faren, som synes det er tøft å stå på sidelinja og se sønnen debutere som roadracingfører.

Ingen fare, beroliger kursleder Geir Steinbakk, som har den store oversikten inne i depotet.

Sikkerhet er noe av det vi fokuserer spesielt mye på. Kurset har to hensikter. For det første gi et tilbud til alle som ønsker å prøve seg på banen – og nummer to; å få dem til å bli trygge på sykkelsetet. Det handler både om teknikk, sikkerhet og sporvalg – å sette teori ut i praksis, sier Steinbakk, som er i ferd med å gjøre klart for den store testen – for dem som vil, vel å merke. Nemlig et løp på fem-åtte runder.

Det skal jeg være med på, er den klare beskjeden fra trønderdebutanten, rett før hun går inn til en kjapp lunsj.

Ingen tør kjøre fra meg – og ingen tar meg igjen. Det forstår jeg godt, alle vil se rumpa mi, skratter elleville Torunn Bakken.

Profilen til Torunn Bakken finner du her
Profilen til Lill Tove Sandneseng finner du her

Hvis du har lyst å delta på ACR, har BikePort samling både i slutten av juni og i starten av august. Les mer om våre arrangementer på denne siden.

Facebook-kommentar