fenris2

PROTO: Det danske firmaet Fenris Motorcycles bygger en elektrisk supersportsykkel. FAKSIMILE: Danske BILMAGASINET.

 

Det danske firmaet Fenris Motorcycles er i ferd med å utvikle en hysterisk og elektrisk supersportsykkel. Toppfart? Over 300 kilometer i timen.

 

Tekst: Claus Diseth

 

De som kjenner sin norrøne mytologi vet at Fenris er en diger ulv, sønn av Loke og Angerboda, fra den norrøne mytologien. Den har to søsken, Hel og Midgardsormen, og to halvsøsken, Nare og Vale. Og Fenris var så sterk at ingen gudeskapt lenke kunne holde ham. Så det danske firmaet har valgt navn med omhu.

 

AMBISIØS PLAN

Fenris Motorcycles har en særdeles ambisiøs  plan: I 2019 skal de ha den danskbyggede superbiken klar for markedet, og de skal starte den serielle utviklingen av sykkelen allerede i 2017. Målet er at den skal klare en rekkevidde på mellom 250 og 300 kilometer, og utviklerne legger ikke skjul på at Fenris blir bygget for banekjøring, selv om den også skal kunne brukes på gaten.

 

VANVITTIG MOMENT

Toppfarten skal ligge på over 300 kilometer i timen, men det er kanskje momentet i motoren som imponerer mest. 250 Newtonmeter som blir til vanvittige 750 Nm på bakhjulet med en gearing på 1:3. For å tøyle beistet får den selvfølgelig avansert tractionkontroll som kan tilpasses bykjøring, banekjøring eller kjøring i regn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

fenris1

SPENNENDE: Fenris har ikke vanlige framgafler, men en svingarm som er strukket helt til framhjulet. FAKSIMILE: Danske BØRSEN.

MASSE HESTER

Det danske firmaet har utviklet sin egen elektriske motor, og den veier ikke mer enn 11 kilo. Men utvikler hestekrefter i massevis: 200 av dem, for å være nøyaktig. Kjøreklar skal ikke den råsterke ulven veie mer enn 180 kilo. Den burde dermed være konkurransedyktig med det aller meste som drives av bensinmotorer i dag.

Og til de som er skeptiske til lydløse elektriske motorsykler: Danskene lover at Fenris hyler som en ulv når du gir gass.

 

 

Facebook-kommentar