NC750S_2016_Static_001

NC 750S: Honda har patentert et airbag-system som er tilpasset mindre sykler enn Gold Wing, som har hatt teknologien i snart ti år.

 

Det er ti år siden Honda lanserte den første airbagen på en motorsykkel – på flaggskipet Gold Wing. Nå ønsker den japanske fabrikken å ta systemet over også til mindre sykler.

 

Tekst: Claus Diseth

 

2006-modellen av den dyreste «gullvingen» var – så vidt vi vet – den første produksjonsmotorsykkelen utstyrt med airbag. Teknologien kom i bruk på biler allerede tidlig på 1970-tallet, men først til tohjulinger drøyt 30 år senere.

 

FRONTKOLLISJON

At airbag ikke har blitt mer utbredt på motorsykler handler trolig først og fremst om at det er tilnærmet umulig å forutse hvordan føreren vil falle etter en kollisjon. På grunn av Gold Wing sin konstruksjon og førerens sittestilling er dette muligens noe enklere, men Honda presiserer at teknologien på Gold Wing først og fremst er effektiv i forhold til frontkollisjoner. Se video:

TRYKK HER FOR Å SE VIDEOEN

 

NY PATENT

Nå har Honda tatt patent på en ny type airbag som de mener skal kunne sikre førere på mindre motorsykler – også kåpeløse tohjulinger. I patentet viser de systemet på en Honda NC 750S – altå den nakne versjonen av NC-modellene. Forskjellen på det nye systemet og det som er på Gold Wing er først og fremst selve luftputens utforming. Den er tykk og bred nederst for å beskytte førerens mage og bryst, så smaler den av oppover og skal også kunne beskytte førerens hode. Se tegning under:

honda_airbag_2

SLIK: Dette er Hondas beskrivelse av hvordan det nye systemet skal virke ved en frontkollisjon.

 

UTLØSER

Som på Gold Wing er systemet først og fremst beregnet på frontkollisjoner. Sensoren som løser ut airbagen sitter montert i bunnen av fremgaffelen, men vil altså ikke være effektiv ved en higside, lowside eller en sidekollisjon. Selve airbagen er montert i en liten boks  rett bak styret, og fungerer som på biler, med en liten eksplosjon som deretter fyller luftputen med gass.

Facebook-kommentar