Det har oppstått en bisarr krangel mellom USA og EU. Det handler om amerikansk kjøtt produsert med veksthormoner. Mot europeisk produserte motorsykler. Forvirret? Les videre!

 

Tekst: Claus Diseth

 

USA vil straffe EU ved å øke importskatten på en rekke europeiske produkter – inklusive altså motorsykler. Bakgrunnen for dette forslaget er at EU vil forby import av amerikansk kjøtt og kjøttprodukter som kommer fra dyr som har fått veksthormoner.

 

SNODIG GRENSE

USAs Office of United States Representative foreslår at denne ekstra importskatten skal legges på motorsykler mellom 51 og 500 kubikk som importeres fra EU til USA. Hvordan amerikanerne har kommet frem til denne kubikkgrensen, vites foreløpig ikke. Det er heller ikke klart hvordan amerikanerne klarer å koble kjøtt mot motorsykler. Men logikk hører kanskje ikke hjemme her…

 

KJEMPER I MOT

De amerikanske motorsyklistene organisert i «American Motorcyclist Association» (AMA) arbeider mot forslaget. De mener at importrestriksjoner som benyttes i landbruket ikke kan benyttes som sanksjoner mot andre produktgrupper.
– Det finnes ingen logisk forbindelse mellom kjøtt og motorsykler. Det er helt absurd bare å tenke i slike baner, sier Wayne Allard i AMA.

 

SKAPER STORE PROBLEMER

I følge AMA kan forslaget fra «Office of United States Representative» bety store vanskeligheter for små og mellomstore bedrifter i USA som selger motorsykler, tilbehør og alt annet som hører til mc-bransjen. Det rammer også amerikanere som kjøper små europeiske motorsykler for å pendle til og fra jobben, eller som er opptatt av motorsykkelsport.  Det samme  «Office of United States Representative» forsøkte denne taktikken også i 2008, men forslaget ble skutt i senk ved at en samlet motorsykkelbransje motarbeidet dette.

 

IKKE GLADE

Som man kan forstå, er ikke den europeiske mc-bransjen spesielt glade for forslaget. Bransjen er organisert i noe som heter ACEM (Association des Constructeurs Européens de Motocycles).

– Det finnes ingen grunn for dette forslaget. MC-sektoren skal ikke behøve å bli dratt med i en konflikt rundt jordbruksprodukter. ACEM kommer selvfølgelig til å følge denne saken nøye, sier Antonio Perlot, generalsekretær i ACEM.

 

Denne artikkelen er en oversettelse av FEMA sin artikkel om saken. Vi har også benyttet oss av SMC sin utmerkede reportasje om samme sak

Facebook-kommentar