rossijorge6 kopi

TEAMKOMPISER? I alle fall ikke kompiser, og neppe under samme tak i 2016-sesongen av MotoGP.

 

 

KOMMENTAR: Rabalderet mellom Valentino Rossi og Marc Marquez på Sepang for snart halvannen uke siden har dominert overskriftene i motorsport-publikasjoner verden over. Men lite er sagt så langt om hvordan dette eventuelt kan påvirke MotoGP-teamenes sammensetning neste sesong. Vi ser på saken.

 

Kommentar: Claus Diseth

 

Valentino Rossi og Jorge Lorenzo er begge i Movistar Yamaha-teamet, og begge har kontrakt med dette teamet også i 2016. Men det er vanskelig å se at de to kan fortsette å dele garasje også neste år.

 

LORENZO VILLE KLAGE

I dag ble det kjent at Jorge Lorenzos advokater har bedt om å få gripe inn i saken mellom Marquez og Rossi som nå verserer for Sportens Ankedomstol (Court of Arbitration for Sports – CAS).  Lorenzos begjæring er imidlertid avvist av CAS, men veldig få tror spanjolen ville tale til fordel for sin italienske «lagkamerat».

 

TOMMELEN NED

Løpet i Sepang ble vunnet av en suveren Dani Pedrosa foran Jorge Lorenzo og Valentino Rossi. Videobildene fra seierspallen viser tydelig at Lorenzo vender tommelen ned når Rossi mottar sin pokal for tredjeplassen. Han forlot også pallen før den tradisjonelle champagnefeiringen, og overlot podiet til Pedrosa og Rossi. I tillegg var Lorenzo særdeles fordømmende i sin omtale av Rossi og episoden som resulterte i at Marquez krasjet. Han sa blant annet at han hadde mistet all respekt for Valentino Rossi.

 

UHOLDBART

Massimo Meregalli, som er sjef for Yamahas MotoGP-satsing har innrømmet at klimaet mellom Lorenzo og Rossi er «uholdbart» og at de to er nødt til å sette seg ned og snakke sammen før helgens avslutningsløp i Valencia. «For å roe ting ned», som han sa til italienske aviser. Og fortsatte: «Det er åpenbart at noe er ødelagt mellom disse to. Det er ikke slik at de akkurat elsket hverandre før Sepang, men de jobbet godt sammen». Men å roe ned de to førerne er én ting. Å planlegge fremtiden er noe helt annet.

 

IKKE UNDER SAMME TAK

Det er mange i MotoGP-miljøet som sier rett ut at de ikke kan se for seg de to Yamaha-førerne i samme garasje i 2016, og vi i Bikeport er enig. Men hva er da alternativene? Det mest realistiske er kanskje at Yamaha deler opp teamene til Lorenzo og Rossi i to separate organisasjoner. Det er åpenbart at Yamaha er misfornøyd også med hvordan Lorenzo har håndtert konflikten mellom Marquez og Rossi, og mange tror han vil få en skikkelig skrape av Yamaha for sine uttalelser og «tommel ned». Og det spekuleres i om Lorenzo – som senest i starten av denne sesongen ble linket til Ducati – forsvinner over til Bolognafabrikkens team.

 

PROBLEMER

Men Ducati har kontrakt med både Iannone og Dovizioso i 2016, og selv om både Ducati og Dovizioso selv ikke er fornøyd med hvordan han har prestert i årets sesong, er det vanskelig å se at han etter søndagens løp i Valencia vil bli løst fra sin kontrakt. Men det spekuleres også i om Ducati stiller med tre sykler i 2016, og at den siste kan tilhøre Lorenzo. Honda har tidligere ( i 2011) hatt tre sykler i MotoGP-sirkuset, med Casey Stoner, Dani Pedrosa og Dovizioso som førere…

Vi har også hørt rykter om at Dani Pedrosa er på vei bort fra Honda, og at Lorenzo vil ta hans plass. Det anser vi som fullstendig uaktuelt. Rett og slett fordi det er utenkelig å sette to personligheter som Marquez og Lorenzo i samme team. Dessuten har Dani Pedrosa vært hos Honda i hele sin lange karriere. Og han har kontrakt med Honda Racing Team (HRC) også neste år.

 

SPENNENDE

Uansett hva som skjer: Vi tror ikke Yamahas team i MotoGP vil forbli uforandret i 2016. Denne kommentator har tidligere antydet at 2015 kanskje er Valentino Rossis siste i roadracingens øverste divisjon på bakgrunn av det som skjedde i Malaysia. Vi er fortsatt tilbøyelige til å mene det, og tror mye av Rossis fremtid avhenger av om han blir dømt til å starte sist i Valencia eller ikke. Og av hva både Lorenzo og Yamaha velger å gjøre foran neste sesong. Samt: Skulle Valentino Rossi klare å bli verdensmester under det siste løpet i spanske Valencia, ville det vært en fantastisk avslutning på en fantastisk karriere. Lykkes han ikke, er vi redd for at løpet er kjørt for Rossis tiende VM-tittel. Bokstavlig talt.

Så det spennende spørsmålet: Uansett når Valentino Rossi gir seg: Hvem overtar hans sete i Movistar Yamaha-teamet?

Facebook-kommentar