Skal du selge bilen eller motorsykkelen din privat, bør du ikke la noen prøvekjøre den alene. Blir den stjålet, dekkes det ikke av en vanlig bil- eller MC-forsikring.

If anslår at rundt 100 biler eller motorsykler som er forsikret i selskapet, kommer til å forsvinne under prøvekjøring i år.

Halvparten av kjøretøyene som stjeles, kommer aldri til rette

De aller fleste er dessverre ikke klar over at du ikke får dekket tapet dersom bilen eller motorsykkelen forsvinner under prøvekjøring, uten at eieren er med, sier fagsjef Kurt Undereidet i If Skadeforsikring.

Underslag, ikke tyveri
Gir du nøkkel og bil til en potensiell kjøper, og prøvekjøreren stjeler bilen, defineres det ikke som tyveri, men som underslag. Og underslag dekkes ikke av en vanlig bilforsikring. Da blir det en ren politisak.

Vi har et pålegg i vilkårene om at eieren alltid selv skal være med på prøvekjøringen. Som eier har du det fulle og hele ansvaret, sier Undereidet.

Det er både dyre og billige biler som forsvinner.

Bileiere som leverer dyrere biler til bruktbilselger i kommisjon, bør sørge for å ta av skiltene. Forhandler må da benytte egne prøveskilter om bilen skal prøvekjøres. Slike skilt er som regel dekket for underslag i forsikringen, sier Kurt Undereidet.

If har også sett at biltyver har lest private bruktbilannonser, kontaktet bileier og tilbudt seg å selge bilen på vegne av eieren for et lite honorar. Dette må man aldri gå med på, sier Undereidet.

Vil ha nye regler
Ofte krever bilforhandler at det skal tas kopi av førerkortet før de leverer en bil ut til prøvekjøring, men har man med kriminelle å gjøre, er det stor risiko for at førerkortet er forfalsket.

If foreslår at det innføres en ordning der de som skal prøvekjøre bil hos forhandler, må deponere kredittkort i tillegg til førerkort.

Det vil gjøre prøvekjøringen mindre risikabel for selger, men en slik ordning finnes foreløpig ikke, sier fagsjef Kurt Undereidet i If.

Kilde: www.newswire.no

Facebook-kommentar