tracer15

 

Organisasjonen «Trygg Trafikk» krever at den teoretiske delen av førerprøven nå må endres.

 

Tekst: Claus Diseth

 

NRK har i en serie artikler avslørt hvordan det systematisk jukses med teoriprøvene. På bakgrunn av dette krever Trygg Trafikk nå at alle spørsmålene i prøvene må endres.

 

JUKS

Det NRK kaller «kriminelle nettverk» tilbyr fasiten til de fleste spørsmålene du kan få dersom du går opp til den teoretiske delen av førerprøven. For et par tusenlapper utstyres du med svarene, og et sett stikkord for å huske hvilket svar som tilhører hvilket spørsmål. Nettverkene har også benyttet seg av skjulte mobiltelefoner og mikrofoner for å lose «klientene» gjennom førerprøvens teoridel.

 

KRVER ENDRING

– Når det kartlegges svindel og juks på dette nivået, er det klart at det utgjør en trussel og en fare for trafikksikkerheten, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk til trønderavisen «Adressa». Han er spesielt bekymret fordi det jukses med førerprøvene som gir kandidatene «lappen“ for buss og lastebil.

 

FRAKTER BARN

– De skal kjøre tunge kjøretøyer og frakte mennesker, kanskje barn. Hvis vi ikke kan være sikre på at de som skal ha denne type jobber, har de ferdighetene de bør og skal ha, er det en fare for trafikksikkerheten, sier direktøren til «Adressa».

 

MÅ ENDRES

Johansen mener prøvene det jukses med, nå må endres. Han foreslår også at selve prøvesystemet forandres slik at det ikke er mulig å legge ut prøvene for salg.

– Det betyr at man i fremtiden må tenke godt igjennom hvordan man lager prøver, og på et eller annet vis gjør det vanskeligere å få tak i slike prøver og omsette dem, sier Trygg Trafikk-direktøren til adressa.no.

 

Facebook-kommentar