26-pedrosa__gp_9524_2.big

 

Dani Pedrosa tok en suveren seier på Sepang-banen i Malaysia søndag. Jorge Lorenzo ble nummer to, Valentino Rossi nummer tre. Men det er ingen som prater om resultatlisten etter løpet.

 

KOMMENTAR: Claus Diseth

 

Dette er en personlig kommentar. Den er ikke objektiv, og det er ikke et nøytralt referat fra søndagens MotoGP-løp på Sepang i Malaysia.

 

Om fjorten dager kommer vi til å sitte som klistret for å se MotoGP-avslutningen i Valencia. Valentino Rossi leder mesterskapet med syv poeng foran teamkamerat (!) Jorge Lorenzo. Men det kommer aldri til å bli spennende når det gjelder mesterskapet. Valentino Rossi må starte løpet bakerst, som straff for massakren i Malaysia, for å ha kjørt Marc Marquez av banen. Det er et utgangspunkt han har fortjent. Og det er et utgangspunkt han aldri i verden kommer til å vinne VM med. Punktum.

 

VIPPET AV BANEN

En kjapp rekapitulering av hva som skjedde: Dani Pedrosa tok starten, med Marquez og Rossi på hjul. Lorenzo passerte først Rossi, deretter Marquez og jaktet på Pedrosa. Rossi og Marquez byttet posisjoner flere ganger pr. runde, men med 13 runder igjen av det 20 runder lange løpet gikk det galt. Marquez og Rossi hadde kontakt i sving 14, og Marquez krasjet. Det er den nøytrale versjonen av dramaet på Sepang.

Den subjektive oppfatningen – altså min – er at Valentino Rossi med sitt venstre kne vippet Marc Marquez av banen midtveis i sving 14. Løpsledelsen er forsåvidt enig med meg, og har idømt Valentino Rossi straff: Han må starte bakerst i det avgjørende VM-løpet i Valencia.

 

EXIT ROSSI?

Min spådom: Rossi taper VM-tittelen til Jorge Lorenzo på den intime banen i Valencia. Og deretter? Jeg er usikker, men jeg er slett ikke sikker på om Yamaha vil fortsette kontrakten med Valentino Rossi i sesongen 2016. Det han gjorde mot Marquez under løpet på Sepang er – fortsatt min mening – så usportslig at selv ikke en legende som Rossi kommer uskadet fra det. Han kunne ha berget skinnet ved å stille på pressekonferansen (en veeeeeldig forsinket pressekonferanse, forresten) etter løpet og forklart eller beklaget seg. Men Valentino Rossi – min barndoms helt – feiget ut. Han feiget ut og forlot banen. Det tror jeg rett og slett ikke han overlever som fabrikkfører for Yamaha.

 

SYMPATISKE PEDROSA

Tilbake på pressekonferansen satt altså løpets vinner, Dani Pedrosa og nummer to, Jorge Lorenzo. Sjelden har jeg sett en så tragisk pressekonferanse. Det skulle ha vært «den evige toer» Pedrosas store dag. Det ble det ikke. I stedet ble Lorenzo og vanvittig diplomatiske Pedrosa tvunget til å svare på spørsmål om Valentino Rossis angrep på Marc Marquez. Et angrep de ikke engang var involvert i, siden de for lengst hadde kjørt fra de to kamphanene når det skjedde. På direkte spørsmål svarer diplomaten Pedrosa at Rossis oppførsel ikke er bra for sporten, og at det nok ikke er så bra for hans image som forbilde for unge førere. Jeg er helt enig.

 

DREPENDE LORENZO

Jorge Lorenzo er ikke verdens mest sympatiske idrettsutøver. Han er en av Spanias minst populære, faktisk. I tillegg deler han altså garasje med Valentino Rossi i Yamaha-stallen. De er «teamkompiser». Det er det nå helt slutt på. Under pressekonferansen slaktet Lorenzo Valentino Rossis handlinger på banen i Malaysia (han hadde sett dem på TV), han slaktet Rossis holdninger og han innrømmet at hans respekt for sportsmannen Rossi var forsvunnet. Uansett om de to er bitre konkurrenter: Jeg forstår ham. Jeg har også mistet respekten for sportsmannen Valentino Rossi.

 

ROSSIS FORKLARING

Valentino Rossi ga en kort forklaring på hendelsen som førte til at Marquez krasjet ut av løpet til www.motogp.com i Park Fermé etter løpet. Der sa han følgende: «Uheldigvis tapte jeg mye tid med Marquez, og i sving 14 forsøkte jeg en vid linje for å sinke ham, for alt han gjorde var å kjøre på en måte hvor det eneste poenget var å gi meg problemer. Og det er synd, for i et normalt løp kan vi henge med Lorenzo og gi ham kamp om plasseringene».

Rossi har blitt verdensmester ni ganger i sin mer enn 20 år lange karriere. Denne sesongen har 36-åringen vært på pallen i 15 av 17 løp. Han har vunnet fire, og dette var kanskje hans siste sjanse til å ta nok et verdensmesterskap. Denslags skaper selvfølgelig et voldsomt press. Men på Sepang tror denne kommentator at Valentino Rossi falt for eget grep, og at det vil bli veldig vanskelig for ham å komme tilbake.

 

DEN STØRSTE

Uansett sportsgren, uansett idrettsutøver: Valentino Rossi har verdens største fanklubb. Det er en styrke. For Rossi. Men det kan også vise seg å bli italienerens fall. Det «VR 46» sine trofaste fans har satt mest pris på i alle år, er Rossis åpenhet, hans «sportmanship», tilgjengelighet, prestasjoner, viljen til å ta nye skritt og drepende effektivitet. Nå har han – slik jeg ser det – skuffet like mange i et slags desperat forsøk på å gi Marc Marquez skylden for at han ikke klarer å matche Jorge Lorenzos rundetider.

 

KONKLUSJONEN?

Jeg har heiet på Valentino Rossi siden han entret GP-scenen for mer enn 20 år siden. Han har vært en inspirasjon for meg personlig i jobben som coach ved California Superbike School. Jeg har hatt gleden av å intervjue ham, og jeg har blitt voldsomt frakjørt av ham på Ascari-banen i Spania under produksjonen av Yamahas reklamevideo for (dengang i 2009) nye R6. I dag har han skuffet meg voldsomt. Det er lov å gjøre feil – bevares! Men jeg er redd Valentino Rossis angrep på Marc Marquez søndag var begynnelsen til slutten for en fantastisk idrettsmann. Og nei; jeg glemmer ikke det faktum at Rossi kan ha et poeng når han hevder at alt Marquez har gjort på Phillip Island og nå her på Sepang har vært å hindre Rossi i å ta poeng fra Lorenzo. Det spiller ingen rolle. På en MotoGP-maskin hvor førerne hele tiden utsetter seg for den største fare, utsetter man ikke konkurrentene for ekstra fare ved med vilje å vippe dem av banen. Det gjør man bare ikke.

Men det som kanskje skuffet meg mest i dag: At Rossi feiget ut og ikke stilte opp på pressekonferansen etter løpet. Noe han faktisk er forpliktet til, i følge MotoGP-arrangør Dornas regelverk. Jeg sier som Dani Pedrosa da han fikk spørsmål om hva han synes om at Rossi ikke stilte på pressekonferansen: «Hva skal jeg si: Dere har alle spørsmål å stille ham, ikke sant?».

 

Facebook-kommentar