Har du kjøpt deg skvatt ny motorsykkel i år? Da skal du vite at du slettes ikke er alene om å bruke vinteren til å handle nytt!

 

Tekst: Claus Diseth

 

Og januarstatistikken fra Opplysningsrådet for veitrafikken AS (OFV) har en litt overraskende vinner på toppen av listen over nyregistrerte tunge motorsykler.

 

THE WINNER IS…

For helt på toppen ligger Østerrikes motoriserte stolthet: KTM. Før vi tar helt av: Totalt i årets første måned er det nyregistrert nøyaktig 116 tunge sykler. Av disse solgte KTM 21. Og det tipper vi KTM-forhandlerne er godt fornøyd med – i alle fall om de sammenligner med januar 2016. Da solgte de kun 11 tunge sykler.

 

HISTORIETIMEN

Vi kan jo – når vi først er her – dra KTMs historie i korte trekk: Selskapet ble grunnlagt i 1934 i Mattighofen av mekanikeren Hans Trunkenpolz. Selskapet het da Kraftfahrzeuge Trunkenpolz Mattighofen. Men det var ikke før i 1953 at de produserte sine første sykler, 20 eksemplarer ble produsert. I 1955 kom Ernst Kronreif inn i selskapet, og de skiftet da navn til Kronreif, Trunkenpolz, Mattighofen. KTM var det første merke til å produsere 4-taktsmotor for en offroad motorsykkel. De var også de første til å ha hydraulisk clutch på samtlige modeller. I tillegg var de den første produsenten som serieproduserte supermotardsykler. Demperprodusenten WP er et datterfirma til KTM.

 

DOBLET SALGET

Over til statistikken fra OFV igjen. Som en god nummer to på listen ligger Yamaha med 20 nyregistrerte motorsykler i januar 2017. Det er mer enn dobbelt så mange som de solgte i tilsvarende måned i fjor, da kun ni tungsykler med stemmegaffelmerket ble overlatt kunder. Tallmagikerne hos Opplysningsrådet har regnet ut at dette er en endring på 122,2 prosent. Så vet vi det..

 

NY OVERRASKELSE

På tredjeplass på «salgstoppen» finner vi nok en overraskelse. Nemlig Renault. Renault? Vi lurte en stakket stund på om de gode folka hos OFV hadde blingset, men en kjapp tur innom Renault-importør Erling Sande AS sine hjemmesider, viser at de har noe som i alle fall for statistikkførerne kan godtas som tung motorsykkel; nemlig en Peugeot Metropolis 400 – en trehjuling, altså. Og den har de faktisk nyregistrert 13 stykker av i årets første måned. Bevares!

 

RØKLA

Videre nedover statistikken finner vi Harley-Davidson og Honda (10 solgte hver), Suzuki (syv), Triumph, Kawasaki og Husqvarne (alle med seks solgte hver). Først på plass nummer ti finner vi en tradisjonell vinterselger, nemlig BMW (fem solgte).

Totalt er det altså nyregistrert 116 tunge motorsykler i kongeriket i januar i år. Dette er en klar oppgang fra i fjor, da det på samme tidspunkt kun var registrert 66 sykler. En oppgang på drøyt 75 prosent. La oss håpe det er sesongens slagersang.

Facebook-kommentar