lorenzo1

 

MotoGP, Moto2 og Moto3 hadde sine finaler i dag. Og for et punktum og for en finale på en neglbitende sesong det ble i Valencia i Spania!

 

Tekst: Claus Diseth

 

Vi begynner med den minste klassen. Moto3. Fortsetter med mellomklassen. Moto2. Og avslutter med MotoGP. Tre spektakulære løp på banen utenfor Valencia i dag.

 

SØR-AFRIKA

Det har for så vidt vært klart ganske lenge. Sør-afrikanske Brad Binder(23)  tok VM-tittelen. Og søndag gjorde han det på demonstrativt vis: Tidlig i løpet gjorde han en feil, eller det var en feil med motorstyringen, fikk nesten en highside og ramlet ut av teten og helt ned til 22. plass. Men Brad Binder har et iskaldt hode, var raskeste mann på banen…og kjempet seg helt fram i tet. På siste runde dundret han i tet, og slapp den aldri. Selv om VM-tittelen var sikret for lengst hadde den unge sørafrikaneren lyst til å forlate Moto3 på toppen av pallen. Og det gjorde han – mindre enn et halvsekund foran neste mann.

 

FRANKRIKE

Moto2 – altså folket som konkurrerer med Honda CBR 600RR-motorer men i forskjellige chassis – var ulidelig spennende. I alle fall i de 15 første av de 27 rundene. Da rykket franske Johan Zarko fra italienske Franco Morbidello og sveitsiske Thomas Lüthi, og tok både seieren i løpet, og verdensmesterskapet. Zarko «rykker opp» til MotoGP neste sesong, og skal kjøre for et av Yamahas satelitt-team. Lüthi klarte på de siste rundene å nappe andreplassen fra Morbildelli, og havnet totalt på andre plass i VM-mesterskapet.

 

SPANIA

Både på fritreningene fredag og lørdag, og senere på kvalifiseringen lørdag og oppvarmingen søndag, var det rimelig klart at Yamaha-fører Jorge Lorenzo endelig begynner å bli godvenner med årets nye Michelin-dekk. Spanjolen startet som nummer to på streken søndag, tok starten, og så seg vel egentlig aldri tilbake. Bak ham kjempet Andrea Iannone (Ducati), Valentino Rossi (Yamaha), Maverick Vinalez (Suzuki) og Marc Marquez (Honda). Rossi var nærmest Lorenzo lenge i det 30 runder lange løpet, men aldri i nærheten av å hente inn Lorenzos forsprang på mer enn fire sekunder. Og ble på slutten av løpet passert først av Marc Marquez og deretter Andrea Iannone. Dermed ble det bare fjerdeplass på Rossi.

 

FARVEL

Tirsdag begynner de offisielle testene i MotoGP for neste sesong, og da er det en haug endringer i de forskjellige teamene. Moto3-vinner Brad Binder går til Moto2 og KTM. Moto2-vinner Johan Zarko går til MotoGP og et av Yamahas satelitt-team. I MotoGP går Maverick Vinales til Yamaha og blir teamkamerat med Valentino Rossi. Og selvfølgelig: Jorge Lorenzo går fra Yamaha (etter ti sesonger) til Ducati. Andrea Iannone fikk fyken fra Ducati, men er fabrikkfører for Suzuki neste år.

 

FINSK DEBUT

Søndagens race på banen utenfor Valencia var også KTM sin debut i den ypperste klassen med sin RC 16. Sykkelen ble ført av finske Mika Kallio som har vært testfører for den østerriske fabrikken i lang tid nå. I parentes bør det kommenteres at fantastiske Kallio var drøyt 2,5 sekunder bak de beste pr. runde.

 

SPENNENDE

Mandag er hviledag for førerne i MotoGP-sirkuset. Tirsdag starter de en todagers test på banen i Valencia. Da får vi for første gang se Brad Binder på en 600-kubikk. Vi får se Johan Zarko på en Tech 3 Yamaha i MotoGP. Og ikke minst: For første gang får vi se Jorge Lorenzo på en Ducati. Det skal virkelig bli spennende å se «Mr. Smooth» på italienernes versjon av muskelmaskinen (bokstavlig talt) GP 17. Men Lorenzo har et par bra kort i skjorteermet: Det beste heter testfører Casy Stoner.

Det er bare å glede seg!

lorenzo2

 

Facebook-kommentar