marquez3

 

Ingen trodde på det, selv om det var en teoretisk mulighet. Men så skjedde akkurat dét ingen trodde kunne skje i Japan.

 

Tekst: Claus Diseth

 

Perfekt vær for racing på Hondas hjemmebane Twin Ring Motegi i japan: Solskinn, passe varmt. Lite vind. Og et teoretisk utgangspunkt som gikk på at Marc Marqez faktisk kunne kåres til verdensmester etter løpet.

 

FORUTSETNINGER

Det var forutsetningene for VM-tittelen som gjorde at «ingen» trodde Marquez kunne kåres til verdensmester med tre gjenstående runder (Australia, Malaysia og Spania): Valentino Rossi kunne ikke bli bedre enn nummer 15, og Jorge Lorenzo kunne ikke bli bedre enn fjerdemann. Da ville begge to fortsatt ha mulighet til å ta igjen Marquez sitt poengforsprang.

 

SOM VANLIG

Det startet på vanlig vis: Marquez var raskere ut av startblokkene enn Valentino Rossi som hadde beste startspor. Og det fortsatte som vanlig. Lorenzo forsøkte å stikke av, mens Marquez og Rossi byttet plasser noen ganger. Så kom Marquez seg forbi Lorenzo, mens Rossi brukte tid på å jakte ned sin teamkompis. Det klarte han til slutt. Og der stoppet det normale og forventede.

 

PÅ TRYNET

Med 18 runder igjen å kjøre mistet Valentino Rossi fronten omtrent midt i sving ti. Mulig han presset for hardt i jakten på Marquez som på det tidspunktet hadde et knapt sekunds forsprang. Rossi klarte å få sykkelen i gang, men den var så pass skadet at han måtte kjøre i depoet og gi opp kampen om årets VM-tittel. Vi tipper det satt langt inne for den ambisiøse italieneren.

 

HÅPET BRAST

Dermed var det altså opp til Jorge Lorenzo å forsvare Yamahas ære i kampen om VM-pokalen. Men det så ikke helt lovende ut, for bakfra kom både Andrea Dovizioso og Maverick Vinales i synbart høyere hastighet enn Lorenzo. Dette fikk den regjerende verdensmesteren (altså Lorenzo) til å trykke på litt for hardt, og han gikk ned med forhjulsslipp i sving 9 med bare få runder igjen å kjøre. Det skal sies at Lorenzo hadde en forferdelig highside på lørdag, og at han er nødt til å ha kjørt med relativt store smerter.

 

KLAPPET OG KLART

Dermed var det klappet og klart for Marc Marquez: Med Rossi og Lorenzo ute av løpet og ute av dansen om VM-pokalen, var alt han måtte gjøre å sørge for å få med seg sykkelen over mållinjen. Det klarte han selvfølgelig, selv om han senere innrømmet at det var vanskelig å holde konsentrasjonen oppe de siste to rundene. Han hadde selvfølgelig fått beskjed på pitboard om konkurrentenes skjebne, og visste hva det innebar.

På fire sesonger i MotoGP-sirkuset har Marc Marquez blitt verdensmester tre ganger. Legg til VM-tittelen i Moto3 og Moto2, så har han fem titler totalt. Slett ikke verst for en ung mann. Men han kan aldri ta igjen Valentino Rossis ni titler. Aldri… eller?

Facebook-kommentar