rossi_sepang2

 

Det er ett år siden «Slaget på Sepang». Nå er MotoGP-sirkuset tilbake på banen utenfor Kuala Lumpur i Malaysia.

 

Tekst: Claus Diseth

 

For nøyaktig ett år siden: En særs irritert Valentino Rossi jakter sin tiende VM-tittel. Men Marc Marquez er hele tiden «i veien». På torsdagens pressekonferanse før løpshelgen for et år siden, slipper Rossi katta ut av sekken:

 

HJELPERYTTER

Valentino Rossi mener og sier at han oppfatter Marc Marquez som «hjelperytter» for Jorge Lorenzo. Marquez hadde på dette tidspunktet ingen mulighet til selv å dra i land VM-tittelen, men Rossi mente at spanjolen i stedet for å kjøre så fort han kunne, konsentrerte seg mest om å blokkere Rossi i jakten på Lorenzo og VM-poeng. «The Doctor’s» uttalelser på denne pressekonferansen skapte spent stemning på tribunene utenfor Kuala Lumpur, i depoet og blant media. Og det ble verre. Mye verre.

 

EPISKE RUNDER

Med 18 runder igjen av løpet for et år siden, hadde Jorge Lorenzo passert Valentino Rossi. Dani Pedrosa ledet løpet fra start til mål, men Rossi jaktet VM-tittelen. Tok igjen Marc Marquez med 17 runder igjen. Og der startet noen av MotoGPs mest episke runder. Yamaha mot Honda. Marquez mot Rossi. Og en potensiell VM-tittel kunne bli sikret for Rossi om han klarte å passere Lorenzo. Men da måtte han først kvitte seg med Marquez. Det gikk ikke helt sånn. Mens de to tidligere vennene kjempet om tredjeplassen, forsvant Pedrosa og Lorenzo i horisonten.

 

HELT RÅTT

Med 15 runder gjenstående, var det tydeligvis nok for Rossi. Han passerte Marquez og signaliserte med hånden at nå måtte de slutte å tulle, de hadde på dette tidspunktet mer enn to sekunder å ta igjen på Lorenzo, men hadde hastigheten inne om de ikke blokkerte hverandre hele tiden. Marquez hørte ikke overaskende ikke på det øret, og slaget fortsatte. Og med drøyt 13 runder igjen kjørte Rossi Marquez rett og slett av banen. Game over for Hondaføreren. Og egentlig «game over» for Rossis jakt på VM-tittelen.

 

STRAFFEN

Pedrosa vant helt suverent for et år siden. Lorenzo ble nummer to, og Rossi nummer tre. Men Rossi ble hardt straffet for å ha vippet Marquez av banen. Han måtte starte det siste løpet på Valenzia helt sist. Og dersom Lorenzo vant i Valenzia, ville han bli verdensmester, og ikke Rossi. Og som kjent: Slik ble det også.

 

RASKEST

Tilbake til nåtiden. På den første fritreningen fredag var Marc Marquez raskest. Den unge spanjolen sto over fritrening to på grunn av mageproblemer, men siden banen på ettermiddagen var våt, står han fortsatt med den raskeste tiden. Siden i fjor er forøvrig Sepang bygget om, og banen har fått både nye svinger og nytt asfaltdekke. Det ligger an til en spennende helg.

Facebook-kommentar