dovi3

 

Ikke mindre enn åtte forskjellige førere har stått øverst på seierspallen i årets MotoGP-serie. Søndag kom jaggu den niende, også.

 

Tekst: Claus Diseth

 

Søndagens vinner hadde ikke vunnet et MotoGP-løp siden Donington Park (England) i 2009. Så det var definitivt på tide at Andrea Dovizioso kunne klatre opp på det øverste trinnet, og sprute champagne på Valentino Rossi og Jorge Lorenzo.

 

FOR EN FØRSTE RUNDE

Et tropisk regnskyll utsatte søndagens start med drøyt 25 minutter. Selv om det sluttet å regne, var det mye vått å takle for MotoGP-førerne. Jorge Lorenzo så en stund ut til å ha funnet igjen seg selv og litt selvtillit på vått føre, tok starten, og ledet ved halvkjørt første runde, foran Marc Marquez og Andrea Dovizioso. Men fjorårets verdensmester var ikke lenge i paradis, og ble i rask rekkefølge passert av Marquez og Doviozo. Deretter svelget Valentino Rossi både Lorenzo og Marquez og tok opp jakten på Ducatiføreren i front. «DesmoDovi» måtte ta en litt for vid linje gjennom en av de siste svingene, og ble passert av Rossi, og deretter av teamkollega Andrea Iannone. Alt dette før en hel runde (av 19) var tilbakelagt.

 

BIKKJESLAGSMÅL

Lenger bak i feltet måtte Jorge Lorenzo se seg passert av Suzukifører Aleix Espargaro, og lå på en litt skuffende sjetteplass. Men i fronten begynte et skikkelig bikkjeslagsmål mellom Rossi og Iannone. På dette tidspunktet hadde de to skaffet seg et lite forsprang på Dovizioso, som på sin side hadde kvittet seg med Marquez. Men bikkjeslagsmålet mellom Rossi og Iannone gjorde også at Dovizioso kunne spise opp den knappe ledelsen.

 

HALVVEIS

Med åtte runder igjen av løpet klarte Valentino Rossi å legge Iannone bak seg. Og dramaet startet bak ham: Først krasjet Cal Crutchlow i sving nummer to og mistet femteplassen til Jorge Lorenzo. Så kjørte Dovizioso forbi Iannone og tok andreplassen. Og i sving nummer 11 (av 15 på den over fem kilometer lange Sepang-banen) slapp forhjulet, og Marc Marquez gikk i bakken så det sang. Akkurat som han gjorde på Philip Island forrige helg. Men Marquez er ikke den som gir seg, og fikk stablet opp både seg selv og sykkelen. Til slutt kom han i mål på en 11. plass.

 

MER DRAMA

De mange uhellene foran ham hadde ført Jorge Lorenzo opp på en ganske trygg fjerdeplass, bak Rossi, Dovizioso og Iannone. Men med seks og en halv runde igjen, skjedde det som absolutt ikke burde skje med Iannone: Han mistet fronten i sving nummer ni, og var ute av løpet. Som kjent krasjet Andrea Iannone ut av løpet på Silverstone i september, og har vært skadet siden det. Og nok en gang denne sesongen krasjet han ut av en kamp om plass på seierspallen. Italieneren går som kjent til Suzuki neste år.

 

TOK SEIEREN

Med fem runder igjen kom avgjørelsen. Valentino Rossi begynte å miste grep på framhjulet, måtte ta en vid linje inn i sving nummer en, og Dovizioso passerte. Det var umiddelbart tydelig at «Dovi» hadde mer tempo inne en sin landsmann, og fikk fort en betryggende ledelse. Rossi innrømmet etter racet at han var nødt til å sette ned farten fordi han hadde vært litt for optimistisk i starten og «misbrukt» framdekket litt for mye. Dermed tok Andrea Dovizioso en vel fortjent seier foran Rossi. Og Lorenzo?

– I dag hadde jeg flaks som kom på seierspallen, sa han i intervjusonen.

dovi4

Facebook-kommentar