cal1

 

Førtisyv minutter og 44 sekunder med adrenalinpumpende action på Brno i Tsjekkia søndag ettermiddag. Og en overaskende vinner. Igjen.

 

Tekst: Claus Diseth

 

Det er nesten nøyaktig 35 år siden sist en engelsk fører vant den største klassen i GP-sirkuset. Det var Barry Sheen på Anderstorp i 1981. I dag skrev Cal Crutchlow britisk motorsporthistorie.

 

DEKKVALG

Søndagens løp handlet mye om riktig dekkvalg. Og der var Cal Cruthclow både smartere og tøffere enn resten av feltet. I regn (og opptørking) på Brno valgte han de hardeste regndekkene, mens resten av konkurrentene stort sett gikk for mykere gummiblandinger. Og det betalte seg. Big time! For Andrea Iannone ledet store deler av det 22 runder lange løpet, men når banen startet å tørke opp, forsvant grepet for Ducati-føreren, og Crutchlow pløyde gjennom feltet som kniv gjennom smør.

 

ALDRI TRUET

Da den engelske Hondaføreren hadde passert Iannone, var det strengt tatt ingen konkurranse om førsteplassen. Det så en stund ut som om Valentino Rossi kunne ta opp kampen. Men Rossi hadde valgt et mykere framdekk enn Chrutclow, og klarte aldri å ta igjen forspranget. Dermed vant engelskmannen med drøyt syv sekunders ledelse på Rossi. VM-leder Marc Marquez klarte (med mykere dekk) å lose både seg og sykkelen inn til en tredjeplass.

 

STREVET HARDT

Begge Yamaha-førerne (Rossi og Lorenzo) strevet hardt på de første rundene av løpet. Problemet var rett og slett å få varme i de hardere bakdekkene. Det samme gjaldt forsåvidt for løpets vinner, som på ett tidspunkt var helt nede på 15. plass. Det samme for så vidt med Rossi og Lorenzo. Men etter hvert som løpet utviklet seg, kom Rossi seg oppover i feltet, og loset altså hjem en andreplass. Hva så med Lorenzo? Når han først begynte å få varme i dekkene og kom seg ned på rundetider som lignet de i front, bestemte han seg for å kjøre i depoet og bytte til sin sykkel nummer to med slicks. Det viste seg å være en usedvanlig dårlig beslutning. Lorenzo måtte derfor inn i pit nok en gang, og bytte tilbake til  nøyaktig den samme sykkelen (og de samme dekkene) som han først hadde forkastet.

At Lorenzo havnet utenfor poengplass (topp 15) betyr også at Valentino Rossi har overtatt andreplassen i mesterskapet, bak Marc Marquez.

Facebook-kommentar