Tre fritreninger er gjennomført i ørkensanden i Qatar før årets første løp i MotoGP på søndag. Og det brygger opp til real «ørkenstorm».

 

Tekst: Claus Diseth

 

En fritrening ble gjennomført torsdag. To treninggsøkter á 45 minutter hver på fredag. Gjett hvem som har vært raskest på alle tre?

 

DOMINANT

22 år unge Maverick Vinales har bare vært Yamaha-fører i fire måneder, men ser ut som han har rattet en YZF-M1 siden han gikk i knebukser. På Losail-banen har han vært fullstendig dominant. Det er heller ikke slik at den unge spanjolen napper ut en og annen superrask runde. Neida. Han er konsistent som ei klokke. Og altså superrask. På torsdag banket han nummer to – regjerende verdensmester Marc Marquez – med drøyt seks tideler. Det er et hav av ti i dette gamet.

 

FORTSATT RASKEST

Også på den første fritreningen fredag kveld var Vinales raskest, nok en gang med Hondas Marquez hakk i hæl.

I mellomtiden hadde Yamahas teamboss Linn Jarvis uttalt seg litt om forskjellene på sine to førere (Vinales og Valentino Rossi). Og for oss MotoGP-nerder hadde han mye interessant å si:

– Mens Vinales allerede på den første testen (i Valencia i november) fant et godt oppsett, og har holdt seg til det uten for mye eksperimentering, har Valentino (Rossi) forsøkt veldig mye forskjellig på chassis- og oppsett-siden.

Og Rossi sliter med å holde samme fart som de raskeste. Fredag klokket han inn på en tiende plass.

 

VIKTIG TRENING

Den viktige tredje fritreningen er avgjørende for hvem som går til første og andre kvalifisering. Som kjent er dette 15 minutter med full gass hvor tidene avgjør startposisjonen for søndagens løp. De ti raskeste i tredje fritrening går direkte til andre kvalifisering, mens resten må til første kvalifisering. Der går de to beste til kvalifiseringsrunde to, og kan altså kjempe om de tolv beste startsporene. Og denne tredje fritreningen bød på flere overraskelser.

 

KANONKULE

Fersk Ducatifører Jorge Lorenzo – som i fjor vant her på Losail-banen for Yamaha – klarte ikke å bli bedre enn nummer tolv, og må altså gjennom kvalifiseringsrunde én. Valentino Rossi klarte med et nødskrik å komme seg til kval-runde to med sin tiendeplass. Vinales var raskest. Og med halvannet minutt igjen: Etter å ha ligget på en 17. plass gjennom nesten hele denne fritreningen, kom Suzukis Andrea Iannone som ei kanonkule, og grep andreplassen. Marquez nummer tre. Og både gledelig og overraskende: MotoGP-debutantene Johannes Zarko og Jonas Folger var helt respektøse, og begge imponerer med rask og konsistent kjøring. Franske Zarko tok en sterk fjerdeplass, mens Folger kvalet inn som nummer åtte.

 

SPENNENDE LØRDAG

Lørdag er den siste fritreningen samt kvalifisering for MotoGP-førerne, og søndag er det bare å benke seg foran TV- og dataskjermer for å se sesongens første av 18 løp i verdensmesterskapet. Litt subjektivt kan vi med en bekymret rynke i panna si at vi ser med stigende uro på Valentino Rossis prestasjoner så langt. Men er det noen som er kjent for å kunne dra kaniner opp av hatten når løpet starter, ja så er det 38 år gamle Rossi. Vi krysser tomler!

Facebook-kommentar