cal3

 

Solen skinte. Vinden blåste koalabjørner ned av trærne. Men banen på Phillip Island var i alle fall tørr. Og det var en engelskmann som holdt kruttet tørrest.

 

Tekst: Claus Diseth

 

Det startet med en smule drama og katastrofe allerede lørdag under kvalifiseringen: Marc Marquez gjorde de helt riktige dekkbyttene til helt riktig tid i det uregjerlige været, og tok pole position rett foran nesa på engelske Cal Crutchlow. Først på 12. plass fant vi kanonen Jorge Lorenzo, på 13. plass Maverick Vinales… og først på 15. plass Valentino Rossi. Men løp er løp, og søndag ble det annerledes.

 

VARM OM HJERTET

– Da jeg sto opp og dro fra gardinene søndag morgen, ble jeg nesten varm om hjertet. Det var sol og pent. Allerede da fikk jeg en god følelse, fortalte Valentino Rossi på pressekonferansen etter løpet. Og det er ikke vanskelig å skjønne følelsen: Fredag og lørdag var preget av nærmest full storm og pøsregn på Phillip Island 160 kilometer utenfor Melbourne i Australia. Og ikke nok med det: Kun 10-12 varmegrader gjorde forholdene svært tøffe for gutta som sitter over skrevs på 160 kilo tunge motorsykler med rundt 250 illsinte hester å holde styr på.

 

ROSSI RASKEST

Men om Valentino Rossi nesten så klønete ut under lørdagens kvalifisering, hadde han og teamet tradisjonen tro «funnet noe» i løpet av kvelden og natten. Og på søndagens oppvarming var Rossi seg selv, og blant de aller raskeste på treningen før løpet. Men altså: Han startet fra 15. startspor. Og med alle de beste førerne foran seg. Og med Marc Marquez i «pole position». Frykten var selvfølgelig at Marquez skulle stikke av fra start, og gjøre det umulig for de andre å hente ham inn.

 

SIN EGEN FIENDE

Som sagt så gjort: Marc Marquez tok starten, og stakk tidlig fra resten av feltet. Bak ham fulgte Pol Esparargo, Andrea Dovizioso og Cal Crutchlow, men trioen ble etter bare et par runder frakjørt med nesten to sekunder. Det er et hav av tid i MotoGP-sammenheng. Men – de av oss uten teflonhjerne – husker Marquez sin fem sekunders ledelse på samme bane i 2014. Og hvordan det gikk. Og det viste seg at på «øya» var Hondaføreren sin egen verste fiende. Inn i første høyresving (sving nummer fire) bremset han ørlite for sent, mistet fronten og trynet ut av løpet.

– Det handlet ikke om dekkene, ikke om at det ble kaldere. Jeg gjorde en feil, bremset for sent, kunne egentlig bare sluppet opp litt og kjørt et litt videre spor. Men i stedet valgte jeg å forsøke og holde linjen. Da gikk det galt. Min feil, sa en dønn ærlig verdensmester.

 

CAL ALL THE WAY

Da Marquez krasjet ut, hadde Crutchlow kommet seg forbi konkurrentene og hadde satt opp et tempo raskere enn Repsol Honda-føreren i front. Og helt uten spåmannsambisjoner: Jeg tror jaggu at engelskmannen hadde hentet inn spanjolen denne forblåste dagen på Phillip Island. Om det altså ikke var for at Marquez forsvant ut av banen og ut av løpet.

Hva så med Rossi? På akkurat dette tidspunktet hadde den 37 år gamle veteranen pløyd seg gjennom feltet, passert Vinales, Lorenzo (det var kanskje den enkleste forbikjøringen) og en hel haug andre toppførere.

 

DET SA «PUFF»

Egentlig var det et lite stykke MotoGP-historie å se Rossi klatre fra 15. plass og nesten helt opp i ryggen på Cal Crutchlow. På det nærmeste var han mindre enn halvannet sekund bak engelskmannen bosatt på Island of Man. Men da alle trodde det skulle bli virkelig spennende, og alle Rossi-fans forventet en durabelig duell mellom Italia og England – ja da begynte Cal å dra fra. Og dra fra. Helt suverent!

– I dag var Cal bare alt for rask. Jeg hadde ikke sjanse til å hente ham inn, sa en glad men ydmyk Valentino Rossi etter målpassering.

 

I BAKHODET

Det Rossi ikke sa – men som jeg kan si – er at så lenge Marc Marquez allerede har avgjort verdensmesterskapet, er det kun andre og tredje plass i sammendraget som teller for Valentino Rossi og «teamkamerat» Jorge Lorenzo. Etter løpet på Motegi i Japan forrige helg (der begge Yamahaførerne krasjet ut) hadde Rossi en knapp ledelse på Lorenzo i kampen om sølvplassen i mesterskapet. Og jeg  tror altså at akkurat nå betyr det mer for Rossi å banke Lorenzo enn å risikere liv og lemmer for å hente inn Cal Crutchlow i et enkeltløp hvor engelskmannen startet fra nest beste startposisjon, mens Rossi startet fra en av de bakerste plassene. Så jeg tror – helt subjektivt – at Rossi skrudde av for å holde Lorenzo bak seg i sammendraget, men for å sikre seg trygg målplassering.

Hva så med Lorenzo? Han endte som nummer seks i løpet. Den relativt gode plasseringen kan han «takke» flere raskere førere enn seg selv for, siden de krasjet ut av løpet foran ham. Som Aleix Esparargo på fabrikk-Suzuki, som mistet fronten i kamp om tredjeplassen bare få runder før mål. Og hvem kom bak ham, og tok den siste podiumplassen? Maverick Vinalez, selvfølgelig. Neste års teamkamerat med Valentino Rossi.

Neste helg er MotoGP-sirkuset på Sepang i Malaysia. Det er nest siste runde av årets mesterskap, før det hele avsluttes i Valencia i Spania om tre uker.

cal2

Facebook-kommentar