Fram til søndag hadde han vunnet alle fire MotoGP-løp som har blitt kjørt på Circuit of the Americas i Texas. Ville han klare fem av fem?

 

Tekst: Claus Diseth

 

Det må være noe spesielt med amerikansk jord for spanske Marc Marquez. I sin karriere har han nå kjørt 11 løp på tre forskjellige baner her. Hvor mange har han vunnet, tror du?

 

INGEN FIGHT

Inntil søndagens løp hadde han vunnet ti av ti løp i USA – de fire siste på banen utenfor statshovedstaden Austin i Texas. Han har også hatt pole position (beste startspor) samtlige ganger. Så også søndag, selv om han tidsmessig bare var det berømte håret raskere enn VM-leder Maverick Viñales. Men den unge Yamaha-kometen var uheldig og krasjet ut av sving 18 allerede før to runder var fullført, og kunne dermed ikke gi Marquez den fighten de fleste håpet på. Inntil løpet i Texas hadde Viñales vunnet begge løpene så langt denne sesongen – i Qatar og i Argentina.

 

KANONSTART

Dani Pedrosa hadde en kanonstart fra fjerde beste startspor, og tok en overraskende ledelse inn i første sving. Valentino Rossi, med tredje beste startspor ble inneklemt, men kjempet seg kjapt opp i ryggen på Pedrosa og Marquez i ledelsen. Til nesten halvveis i det 21 runder lange løpet (banen er drøyt 5,5 kilometer lang) ledet Pedrosa. Men teamkameraten Marquez så relativt komfortabel ut der han lå i ryggen på Pedrosa. Fra Marquez og ned til Rossi var det noen få tideler, som «The Doctor» aldri helt klarte å tette.

 

EN VINNERSKALLE

Og det som måtte skje, skjedde. Marquez passerte Dani Pedrosa, la inn to rekord-raske runder og sa takk og farvel til konkurrentene. På dette tidspunktet ble det tydelig at Pedrosa begynte å miste grep i dekkene på den krevende banen, og Rossi kom nærmere og nærmere. Italieneren hadde tidligere i løpet blitt tildelt tre tidelers tidsstraff for et sammenstøt med en annen Yamaha-fører (Johann Zarco), så spenningen var todelt en stund: Ville Rossi klare å passere Pedrosa, og ville han klare å kjøre fra Honda-føreren med mer enn tre tideler for å ta sølvplassen?

 

SELVFØLGELIG

Svaret er ja. Med bare en håndfull runder igjen ble Pedrosa passert, og Rossi (uvitende om tidsstraffen hadde fått) ga jernet og skapte en betryggende avstand mellom seg og Dani. Dermed tok Marquez sin femte (av fem mulige) seire på banen utenfor Austin. Rossi ble nummer to, og Pedrosa nummer tre. Dette er Honda-førernes første pallplasser i år, mens Rossi tok sin tredje. Med Viñales ute av løpet betyr det at Yamahaføreren leder VM sammenlagt så langt, seks poeng foran teamkompisen, uheldige Maverick.

 

«HORSEPOWER RODEO»

Allerede etter første tidstrening fredag fikk den relativt nye banen (fem år gammel) tilnavnet «Horsepower Rodeo» fordi den bare på det året som har gått siden fjorårets løp her, har blitt merkbart mer humpete – og da spesielt i de hardeste bremsesonene inn mot sving. Dette ga en rekke førere både utfordringer og ufrivillige lufteturer.

Facebook-kommentar