lorenzo1

 

Det har gått hardt for seg i Japan denne helgen. Hondas hjemmebane Twin Ring Motegi har kastet to av favorittene høyt opp i luften.

 

Tekst: Claus Diseth

 

MotoGP-sirkuset har hatt et treukers avbrekk, og flyttet seg fra Europa til Japan. Det har gjort vondt både for Hondafører Dani Pedrosa og Yamaha-kusk Jorge Lorenzo.

 

STOP AND GO

Det startet godt på fredag. MotoGP-førerne ble møtt av vakkert høstvær i Japan, og den første fritreningen gikk uten mye drama. Twin Ring Motegi ble bygget som Hondas testbane i 1997, og har vært på Grand Prix-kalenderen siden 1999. Dani Pedrosa gjorde det veldig bra her i fjor. Men det kommer han ikke til å gjøre under søndagens race. Motegi er viden kjent for å være en «stop and go»-bane – altså en bane med voldsom nedbremsing og påfølgende voldsom akselerasjon. Det sistnevnte skjedde Dani Pedrosa.

 

HIMMELHØYT

På fredagens andre fritrening ble det imidlertid mye drama på den japanske banen. Undertegnede rapportør må bare bryte sammen og innrømme at det er lenge siden jeg har sett en så himmelhøy og vond highside som den Dani Pedrosa måtte gjennomlide. Hondaføreren var på en såkalt «out lap» – altså første runde etter å ha vært innom depoet. Muligens var det ikke helt nok varme i bakdekket da han begynte å gi gass ut av en sving. Og ble regelrett spyttet av sykkelen, opp i luften og bang i bakken etter en relativt lang flytur.

 

PÅ BEINA

Dani Pedrosa har brukket kragebeinet før, og vet hvordan det kjennes. Umiddelbart etter den voldsomme høyfarts-krasjen var han dog på beina. Men kroppsspråket viste tydelig at han visste hva som hadde skjedd. Og det ble bekreftet etter et besøk på sykehuset: Kragebenet er knekt, og Pedrosa må stå over søndagens løp i Japan, neste ukes løp på Phillip Island i Australia, og trolig også løpet på Sepang i Malaysia.

lorenzo

NESTEMANN

Lørdagens fritrening nummer tre – den som avgjør hvilke ti raskeste som går direkte til «Q2» (kvalifisering for startposisjoner) – ble ikke mindre dramatisk. Regjerende verdensmester Jorge Lorenzo lå godt an, selv om ingen kunne gjøre noe med rundetidene til suverene Marc Marquez. Men i forsøket på akkurat dét, kopierte Lorenzo nærmest Dani Pedrosas highside. Litt for tidlig og litt for grådig på gass ut av sving, massiv bakhjulsskrens, av med gass, bakhjulet tar tak – og Lorenzo fløy nesten like høyt som Pedrosa.

Vi har foreløpig ingen informasjon om Lorenzo kan kjøre løpet på søndag, men han er fløyet til sykehus for en hodescan og en vond ankel.

 

Facebook-kommentar