VEISTANDARD: Veiavgiften, årsavgiften, trafikkforsikringsavgiften eller hva den nå heter… kommer snart! Uansett hva slags veistandard det er der du ferdes…

 

Har du fått en faktura fra forsikringsselskapet som er høyere enn vanlig? Det er sannsynligvis den nye trafikkforsikringsavgiften.

 

Fra og med 2018 blir årsavgiften på bil og motorsykkel erstattet av en ny avgift som skal kreves inn av forsikringsselskapene på vegne av staten.

 

DUKKET OPP

Det betyr at den allerede har begynt å dukke opp på fakturaer hos dem som betaler for et helt år av gangen. Grunnen til det er at trafikkforsikringsavgiften betales sammen med ansvarsforsikringen på kjøretøyet. Finansminister Siv Jensen sier til NRK at hele poenget er å gjøre det enklere og mer fleksibelt for dem som har bil og motorsykkel.

 

GOD TING?
Vanligvis er det jo slik at vi må betale hele årsavgiften på én gang. Nå er det slik at du kan dele den opp i månedlige, kvartalsvise eller halvårlige rater, ut fra hva som passer deg best, og hva slags betalingsavtale du har med akkurat ditt forsikringsselskap.

Hvis du ikke bruker motorsykkelen hele året, skal du heller ikke måtte betale avgift hele året. Det høres i utgangspunktet enkelt ut.

 

NOEN FAKTA
Staten krever inn årsavgiften for siste gang i 2017.
Fra 1. januar 2018 heter avgiften trafikkforsikringsavgift og kreves inn sammen med bilforsikringen på kjøretøyet.
– Avgiften blir fordelt etter hvilken betalingsrate bileieren ønsker. Måned, kvartal, halvår eller helår.
Det skal ikke betales trafikkforsikringsavgift for avregistrerte eller vrakede kjøretøy.
2017 er et overgangsår hvor innkreving av avgiften for forsikringer som løper fra 2017 og inn i 2018 håndteres noe ulikt av forsikringsselskapene.

 

EKSEMPEL
Hvis du mottar faktura på bilforsikring for et helt år nå med forfallsfrist 1. mars 2017, kan det ligge inne betaling av trafikkforsikringsavgift for januar og februar 2018. Det kommer i tillegg til årsavgiften som staten sender ut i disse dager.
Betaler du en eller to ganger i året, kommer ikke den nye avgiften før neste år, og du får veiavgiften som vanlig fra staten. Men altså for siste gang i år.

Facebook-kommentar