hans-petter-strifeldt-2

SENDT BREV: NMCU-leder Hans Petter Strifeldt har på vegne av organisasjonen sendt brev til samferdselsministeren. NMCU er bekymret over det ensidig positive fokuset på såkalte «selvkjørende» biler. FOTO: NMCU

 

Norsk Motorcykkel Union (NMCU) er bekymret over det de ser som et ensidig positivt fokus på såkalte selvkjørende biler.

 

Se video nederst i artikkelen

En medvirkende årsak til NMCUs bekymring er en ulykke på E18 ved Drammen i juli i år. Den kvinnelige motorsyklisten ble meid ned bakfra av en Tesla på «autopilot. Dette har fått NMCU til å skrive brev til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP).

 

ARMENE I KORS

I brevet uttrykker organisasjonen bekymring for at bilprodusenter og transportmyndigheter kan se ut til å «over-selge» dagens bilteknologi, og gjennom sin begeistring kanskje «lure» bileiere til å tro at noe som egentlig er et førerstøttesystem er en «autopilot» som gjør at man kan legge armene i kors og ikke lenger være fører av bilen.

 

HER ER BREVET

Dette skriver altså NMCU til samferdselsministeren:

«Kjære statsråd. NMCU følger nøye med i debatten rundt autonome kjøretøy og vi har fått med oss statsrådens begeistring for selvkjørende biler, slik det for eksempel kom fram i en artikkel i Dagens Næringsliv den 15. september i år.

NMCU viser til en ulykke på E18 ved Drammen den 27. juli i år, der en ung kvinnelig motorsyklist ble meid ned bakfra av en Tesla, med «autopilot» påslått. Det er bekymringsfullt dersom Teslas «autopilot» ikke er i stand til å oppdage en motorsykkel, men det er enda mer bekymringsfullt dersom sjåføren har blitt lurt til å tro at noe som egentlig er et førerstøttesystem er en «autopilot» som gjør det mulig å legge armene i kors og ikke lenger føre bilen».

 

DREPT I FLORIDA

NMCU skriver videre:

«I mai i år ble en Tesla-fører drept i en ulykke i Florida i USA. Der var også «autopilot» påslått. Grunnleggeren av Tesla, Elon Musk, har i en kommentar sagt at ulykken ikke hadde skjedd dersom bilen hadde vært utstyrt med den oppdaterte versjonen av «autopiloten» som installeres i Tesla-bilene nå i høst. Med andre ord en klar innrømmelse av at den forrige versjonen av systemet var en beta-versjon som ikke hadde vært testet godt nok før det ble gjort tilgjengelig for forbrukerne».

 

IKKE MOT

Videre heter det:

«NMCU er absolutt ikke mot en framtid med autonome kjøretøy, men vi er litt bekymret for at produsenter og myndigheter antagelig «overselger» tilgjengelig teknologi. NMCU mener det er mange etiske, juridiske og trafikksikkerhetsmessige betenkeligheter ved at det som egentlig er et førerstøttesystem markedsføres som en «autopilot», som faktisk er i stand til å føre bilen. Ingen biler på markedet er selvkjørende, og vil antagelig heller ikke være det på mange, mange år. Det er derfor litt skummelt om nøkkelpersoner er med på å skape et inntrykk av at det allerede finnes biler som har «autopilot» og kjører seg selv».

NMCU er veldig tydelig på at alle systemer som betegnelsen «selvkjørende» skal baseres på må testes grundig med både motorsyklister, syklister og fotgjengere før de tas i bruk.

NMCU håper statsråden tar vår lille betenkning til etterretning».

VIDEO

I forbindelse med brevet til samferdselsministeren har organisasjonen også sluppet en video, hvor NMCU-leder Hans Petter Strifeldt utdyper problematikken rundt såkalte selvkjørende biler.

Facebook-kommentar