musk2

 

Norsk Motorcykkel Union (NMCU) er ikke skyggeredde. Nå har de skrevet brev til Elon Musk og Tesla, og ber om svar på et enkelt, men svært viktig spørsmål.

 

Tekst: Claus Diseth

 

For ikke lenge siden skrev NMCU brev til samferdselsministeren (les saken her). I brevet til ministeren uttrykte NMCU bekymring over det de ser som et ensidig positivt fokus på såkalte selvkjørende biler. Nå har organisasjonen sendt brev til Elon Musk – grunnleggeren av Tesla Motors.

 

ER BEKYMRET

I brevet til Musk forklarer organisasjonen bakgrunnen for sin bekymring når det gjelder såkalte «selvkjørende» biler, eller biler med «autopilot». Og en medvirkende årsak til NMCUs bekymring er en ulykke på E18 ved Drammen i juli i år. Den kvinnelige motorsyklisten ble meid ned bakfra av en Tesla på «autopilot.

 

ETT SPØRSMÅL

I et veldig klart og tydelig språk (les hele NMCU sitt brev til Elon Musk her) ber NMCU om svar på følgende spørsmå: Er Teslas «autopilot» skikkelig testet med motorsykler? 

Og NMCU har solid bakgrunn for å stille akkurat det spørsmålet. En amerikansk studie  «Preliminary Study of the Response of Forward Collision Warning Systems to Motorcycles», av John F. Lenkeit viser at motorsykler ble oversett i hele 40% av testene som ble gjort. Lenkeit understreket at det derfor var helt nødvendig at ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) testes skikkelig med motorsykler.

 

FEIL MARKEDSFØRING

I tillegg til det velbegrunnede spørsmålet er NMCU heller ikke snauere enn at de innstending ber Tesla om å endre sin markedsføring av bilens «autopilot». De skriver blant annet:

« Tesla må slutte å markedsføre sin adaptive cruise control som en autopilot, som gjør bilen selvkjørende. Det finnes ingen selvkjørende biler! Alle typegodkjente biler på det europeiske markedet må kjøres av et oppmerksomt og kompetent menneske».

Organisasjonen har foreløpig ikke fått svar fra Musk eller Tesla Motors.

Facebook-kommentar