93-marquez-motogp_gp_2524.gallery_full_top_fullscreen

 

Oljeselskapet Repsol truer med å trekke seg som MotoGP-sponsor som en konsekvens av kontroversen mellom Marc Marquez og Valentino Rossi på Sepang.

 

Tekst: Claus Diseth

 

Det spanske oljeselskapet har vært Hondas hovedsamarbeidsparner i GP-sirkuset siden 1995, og legger hele skylden for det som skjedde på Sepang på italienske Valentino Rossi.

 

SÅ HATTEN PASSER

I en pressemelding fra oljeselskapet levnes Valentino Rossi liten ære. Selskapet skriver blant annet:

«Rossis oppførsel var usportslig når han med fullt overlegg sparket Marc Marquez av banen», mener oljegiganten.

 

UFORENLIGE VERDIER

Repsol slår videre fast at Rossis usportslige oppførsel er uforenlig med selskapets verdier og årsaken til at de har valgt å involvere seg så sterkt i MotoGP og Honda, nemlig «kameratskap og god konkurranseånd». Men selskapet har altså blitt «så dypt skuffet over Rossis overlagte og usportslige oppførsel» at de vurderer å trekke seg som Hondas samarbeidspartner.

 

DELTE MENINGER

Det er – ikke helt uventet – svært delte meninger om hva som virkelig skjedde på Sepang, og de bakenforliggende årsakene til at det gikk som det gikk. Men faktum er likevel at Valentino Rossi ble tildelt tre straffepoeng for episoden, noe som betyr at italieneren må starte sist i avslutningsløpet på banen utenfor Valencia. Yamaha anket umiddelbart straffen inn for FIM, som brukte 45 minutter på å avvise anken. Straffen ble altså stående.

 

VILLE DROPPE LØPET

Det er også et faktum at Rossi etter løpet i Malaysia uttalte at han var svært usikker på om han i det hele tatt ville stille til start i Spania. Det har senere blitt kjent at Yamaha har pålagt Rossi å kjøre årets siste MotoGP-løp. Superveteran Rossi leder nå verdensmesterskapet med syv poengs forsprang på erkerival og «teamkamerat» Jorge Lorenzo.

Det løper forøvrig et rykte på flere nettsider at Yamaha nå ønsker å kvitte seg med Lorenzo. Dette fordi Yamaha sterkt misliker Lorenzos oppførsel på podiet etter Sepang-løpet (han gikk før den tradisjonelle champagnefeiringen og lot vinner Dani Pedrosa og Valentino Rossi bli stående alene). Yamaha skal også – i følge de samme ryktene – sterkt ha mislikt Lorenzos harde ord mot Rossi under pressekonferansen. Vi understreker at dette kun er rykter, og at det er lite trolig at Yamaha kvitter seg med en av verdens raskeste førere i den nåværende situasjonen.

 

HVA SKJER?

Å starte bakerst i feltet på Valencia-banen vil gjøre det til en knalltøff jobb for Rossi dersom han ønsker å ta med seg sin tiende VM-tittel tilbake til Italia. Vinner han løpet er saken i boks. Vinner Lorenzo er Rossi nødt til å bli nummer to (eller vinne). Blir Lorenzo nummer to, må Rossi dårligst bli nummer tre for å ta hjem seieren. Dersom Jorge Lorenzo blir nummer tre (for eksempel bak Honda-førerne Marquez og Pedrosa) holder det at Rossi blir nummer seks eller bedre. Dette åpner for en rekke spennende scenarier, og vil nok fylle et allerede utsolgt stadion i Valencia.

Facebook-kommentar