46-rossi_gp_5597.gallery_full_top_fullscreen

 

Det beskrives allerede som det beste, mest spennende og actionfylte MotoGP-løpet dette tiåret. Hårete forbikjøringer, fullkontakt og «måkeangrep» var bare noen av ingrediensene i «slaget om Phillip Island».

 

Tekst: Claus Diseth

 

Marc Marquez, Jorge Lorenzo og Andrea Iannone utgjorde «førstelinja» i startfeltet. Ducatifører Iannone kom best ut av blokkene, og ledet gjennom sving én. Men allerede før sving åtte tok Lorenzo over ledelsen.

 

FULL KONTAKT

Og som et slags tegn på hva slags race dette skulle bli: I sving ti på første runde var det full kontakt mellom Hondaførerne Dani Pedrosa og Marc Marquez for å forsvare tredjeplassen. Bak i feltet jobbet Valentino Rossi som en helt for å skafffe seg kontakt med tet-trioen som på det tidspunktet besto av Lorenzo, Marquez og Iannone. Rossi ledet VM-serien med 18 poeng før racet på Phillip Island, men bare syvende beste kvalifiseringstid ga ham et vanskelig utgangspunkt for å forsvare den ledelsen.

 

RINGREV

Valentino Rossi er en gammel ringrev (36 år), og klarte i løpet av få runder å passere både Cal Crutchlow og Dani Pedrosa for å få kontakt med tet-trioen. Den «gamle» mester viste også at evnen til å sette én rask kvalifiseringsrunde lørdag ikke betyr stort når det er løpsdag: Gjennom flere runder av det 27 runder lange løpet var Rossi raskeste mann i feltet.

 

«ANGREPET» AV MÅKE

Fremme i teten var det Iannone på en særdeles motorsterk Ducati som ledet an, helt til han var så uheldig å få fullkontakt med en av Phillip Islands mange måker. På runde to traff den uheldig fuglen først Ducatiens venstre kåpefront og ble «nikket» av banen av Iannones hjelm. Dette forstyrret italieneren såpass at han måtte se seg passert av Lorenzo.

 

GIGANTERS KAMP

På runde fire hadde Rossi fått kontakt med de tre i ledelsen, bare for å se at Lorenzo begynte å dra fra helt i tet. Etter runde syv hadde han skaffet seg et forsprang på 1,4 sekunder. Noe av årsaken var nok at Marquez, Iannone og Rossi til stadighet passerte hverandre og måtte gjøre defansive linjevalg for å forsvare posisjonene sine. Det var virkelig en kamp mellom giganter.

 

RAKETTEN FRA BOLOGNA

Men akkurat da det så ut som om Lorenzo virkelig skulle forsvinne i horisonten, begynte trioen å knappe inn forspranget, som på slutten av runde 17 var forvandlet til ingenting. De resterende ti rundene ga 32.000 tilskuere på banen (og millioner av TV-seere) vanvittig spenning. Mye av det skal vi takke «raketten fra Bologna» for. Iannones Ducati hadde så mye bedre akselerasjon og topphastighet på rettstrekkene at selv om de andre passerte ham på de mer teknisk krevende områdene på banen, kunne han ligge i rygg og vente på Gardener-langsiden, før han igjen kjørte forbi.

 

RÅESTE SISTERUNDE

Med bare syv runder igjen hadde Lorenzo klart å løsrive seg litt fra de tre andre, og med bare én runde igjen hadde han en ledelse på et drøyt sekund på Marquez på andreplass. Det var da den regjerende verdensmester (Marquez) hentet frem en himmelsk sisterunde, spiste opp hele Lorenzos forsprang på to av den drøyt fire kilometer lange banen, passerte Lorenzo og hentet hjem seieren foran Lorenzo. Det er kanskje en av MotoGP-sirkusets råeste sisterunder noen sinne. Bak passerte Rossi og landsmann Iannone hverandre flere ganger – en kamp Ducatiføreren vant og tok tredjeplassen foran Valentino Rossi.

Facebook-kommentar