Har du en ungdom i familien som drømmer om å kjøre motorsykkel? En ny regel fra i år gjør at det lønner seg å få dem til å ta føreropplæring så tidlig som mulig!

 

Tekst og foto: Claus Diseth

 

Litt flåsete pleier vi å si at «Gi unga en motorsykkel før fotballen tar dem». Fra i år er det mer korrekt enn tidligere.

 

NYE REGLER

Tidligere har det vært slik at når poden eller jentungen skulle utvide førerkortet fra lett-lappen, til mellomtung, til tung, ja så måtte de opp til ny førerprøve på «Biltilsynet» hver gang. Med alt det medførte av både utgifter, angst og beven. Slik er det ikke lenger. Fra 2017 er reglene endret, og har du førerkort for lett motorsykkel holder det med et obligatorisk kurs på kjøreskolen, så blir førerkortet utvidet til mellomtung den dagen du fyller 18 år.

 

START UNG!

Dersom målet er førerett til mellomtung eller tung MC, så er det altså en fordel om du allerede har lettmotorsykkel-førerkort. Fra og med i år er det innført en regel som sier at du ikke skal behøve å avlegge prøve for motorsykkel mer enn en gang. Det holder altså med obligatoriske kurs ved trafikkskolene når du ønsker å utvide førerkortet opp en klasse.Det betyr at du kan ta lettmotorsykkel-førerkort som 16-åring, utvide til mellomklasse som 18-åring og videre utvide til tung MC som 20-åring.

 

TRE KLASSER

Som de fleste vet, har vi tre førerkortklasser for motorsykkel her på bjerget. Klasse A1 gjelder føring av lett motorsykkel på opp til 125 kubikk. Minstealder for klasse A1 er 16 år. For å få førerett i denne klassen må du ta obligatorisk opplæring og avlegge førerprøve. Klasse A2 ble innført i 2013 som en ny førerkortklasse. Klassen gjelder føring av mellomtung motorsykkel med høyest effekt 47,6 hestekrefter. For å få førerett i denne klassen må du ta obligatorisk opplæring og avlegge førerprøve. Dersom du allerede har avlagt prøve i klasse A1, trenger du ikke avlegge prøve, men må ha et obligatorisk kurs. Minstealderen for klasse A2 er 18 år.

 

MÅLET

Klasse A gjelder føring av tung motorsykkel uten begrensning på effekt. Minstealder er 24 år. For å få førerett i denne klassen må du ta obligatorisk opplæring og avlegge førerprøve. Men det er altså et unntak: Dersom du har tatt klasse A2 som 18-åring, kan minstealder for klasse A være 20 år. Dette forutsetter at du gjennomfører et kurs på 7 timer og opparbeider 2 års erfaring med klasse A2. Her trenger du heller ikke avlegge prøve ettersom du allerede har gjort det.

Facebook-kommentar