2013_Aprilia_Caponord1200_TOR_3

 

EU har vedtatt nye regler for motorsykkelutstyr. Alt utstyr som selges i fremtiden skal ha en felles europeisk godkjenning. Det dreier seg om om kvaliteten på sikkerhetsutstyr.

 

Tekst: Claus Diseth

 

Selv om EU-parlamentet vedtok de nye reglene for motorsykkelutstyr denne uken, er det ikke klart når det vil tre i kraft. Det kan ta flere år før regelverket implementeres.

 

GODKJENNING

I fremtiden skal altså alt som regnes som sikkerhetsutstyr for motorsyklister, ha et felles minimum av polstringer og beskyttelser. Vi antar at dette også vil medføre at slikt utstyr må gjennom en form for godkjenningsordning før det kan slippes ut på markedet. Plaggene skal utstyres med et eget merke som viser at det er godkjent. Dette vil da gjelde for hansker, støvler, bukser og jakker som selges til motorsyklister som sikkerhetsutstyr.

 

INGEN TVANG

EU har foreløpig ingen planer om å tvinge motorsyklistene til å bruke slikt godkjent utstyr. Men om noen år vil altså alt utstyr som selges måtte møte en felles europeisk sikkerhetsstandard. Dette gjøres – i følge EU – for å sikre at motorsyklistene skal kunne vite at utstyret de kjøper har et visst nivå av sikkerhet. Det er først og fremst polstringer som vil bli testet mot slag og gjennomtrenging, men også at utstyret er godt nok i forhold til slitasje.

 

FEMA FORNØYD

Den europeiske motorsykkelunionen FEMA er fornøyd med EU-parlamentets vedtak.

– Når alt sikkerhetsutstyr som selges møter den samme standarden, vil vi som kunder vite på forhånd hvilket nivå av sikkerhet vi kan forvente oss. Dette er et nivå av forbrukersikkerhet vi ikke har i dag, og derfor mener FEMA at en slik «standardisering» er en god ting for motorsyklister, sier FEMAs generalsekretær Dolf Willigers til organisasjonens pressetjeneste.

 

Facebook-kommentar