46-rossi__gp_8002.gallery_full_top_fullscreen

 

Valentino Rossi er ikke lenger italiensk. Han er universell.

 

Tekst: Claus Diseth

 

Jeg hadde egentlig tenkt å bruke mesteparten av denne spalteplassen i dag på sørafrikanske Brad Binder. Guttungen som kvalifiserte inn til andreplass på startplaten før dagens Moto3-løp. men som på grunn av en teknisk feil i teamet måtte starte helt sist. Med 34 førere foran seg gjennomførte han noe av det råeste motorsykkelløpet jeg noen gang har sett. Og vant. Helt komfortabelt.

 

AGE BEFORE BEAUTY

Men altså: Dagens MotoGP-løp skulle egentlig være helt plankekjøring. Valentino Rossi med beste startstpor foran Jorge Lorenzo og Marc Marquez. De tre har vært betydelig raskere enn resten av feltet hele helgen, og jeg forventet vel at dette ville bli nok et Lorenzo-show: Ta starten og stikk til helvete av. Men det skjedde ikke helt slik.

 

FURTEPER

I intervjuet med motogp.com i parc fermè etter løpet, presterer Jorge Lorenzo å si følgende: «Egentlig gikk det ikke veldig fort der ute i dag. Det gikk faktisk ganske sakte. Men bakhjulet mitt spant på langsidene så jeg fikk ikke gått på full gass. Hadde jeg kunne gjort det, ville jeg ha vunnet dette veldig komfortabelt».

 

ALTSÅ…

Virkeligheten – slik alle som fulgte løpet kunne se med egne øyne – var at Valentino Rossi, Jorge Lorenzo og Marc Marquez startet med nøyaktig samme dekk. Rossi og Lorenzo til og med på samme sykler… Og Lorenzo fikk grisebank av 37 år gamle Valentino Rossi. Bortsett fra en forbikjøring på første runde – som Rossi parerte halvsekundet senere – ledet italieneren fra start til mål.

 

HEIA VERDEN

I løpet av denne helgen har det vært mer enn 200.000 betalende tilskuere rundt banen i Jerez. Drøyt 100.000 bare i dag, søndag. Og det er betegnende når superpatriotiske spanjoler gir høflig applaus til Lorenzo, noe mer entusiastisk til Marquez – og går helt av flamenco-hektene når de berømmer italienske Valentino Rossis innsats ute på banen. Det er poesi på sitt vakreste.

 

Facebook-kommentar