HD_Sturgis 557

 

Harley-Davidson har fått på pukkelen av amerikanske miljømyndigheter, og må punge ut så det svir.

 

Tekst og foto: Claus Diseth

 

I korte trekk handler det om en sak mellom det amerikanske miljøverndepartementet og det amerikanske justisdepartementet på den ene siden – og altså Harley-Davidson på den andre. Og det er miljøforurensning det krangles om.

 

BLE FORLIK

Saken gikk ikke helt til rettsapparatet, men endte med et såkalt sivilt forlik mellom Harley-konsernet og myndighetene. Og resultatet: At H-D godtar en bot på 12 millioner dollar (ca 98,4 millioner norske kroner). I tillegg må selskapet donere tre millioner dollar (ca 24,6 millioner kroner) til kokale prosjekter som gir støtte til befolkningen for å bytte ut gamle, forurensende vedovner med nye, mer rentbrennende. Altså noe av det samme vi har i Norge via det såkalte ENØK-prosjektet.

 

KRANGELENS KJERNE

Så hva dreier dette seg om? Amerikanske myndigheter mener at Harley-Davidson har brutt den såkalte «Ren luft-loven – Clean Air Act» ved å selge trim-/og tuningutstyr som ikke oppfyller miljøkravene loven setter. Totalt mener amerikanske myndigheter at H-D har solgt over 340.000 enheter av luftforurensende utstyr som bryter med den amerikanske lovgivningen. Totalt skal over 12.000 motorsykler solgt i USA være rammet av dette.

Artikkelen fortsetter under bildet

HD_Sturgis 27

 

VIL SVI

Og det vil virkelig svi. For i tillegg til bøtene, har Harley-Davidson forpliktet seg til å umiddelbart stoppe salget av slikt utstyr, destruere utstyr som ikke allerede er solgt. De har også forpliktet seg til å kjøpe tilbake allerede solgt utstyr fra kundene. Trim-/tuningutstyret det dreier seg om, er solgt til modeller fra 2006, 2007 og 2008. I følge det amerikanske miljøverndepartementet er disse solgt uten miljøverndepartementets sertifisering, og formålet har vært å øke antall hestekrefter – men dermed også miljøgassene.

 

ANGÅR EUROPA

Etter 2008 har Harley-Davidson solgt to forskjellige tunere som skal øke antallet hestekrefter. Det er bare den ene tuneren som påvirkes av forliket, og den går under navnet «Pro Super Tuner».

Det amerikanske forliket vil indirekte trolig også påvirke europeiske kunder, som ikke lenger vil få tilgang til slikt originalt utstyr fra Harley-Davidson. Hva dette vil koste konsernet i tapte salgsinntekter er umulig å si.

Selv om Harley-Davidson har akseptert forliket, mener de likevel ikke at de har gjort noe feil, fordi de nå «ulovlige» tunerne har vært merket med «Kun for racing».

Facebook-kommentar