2015_YAM_CMC_Kick-off-20150602_STA_002

SAMARBEID: Prof. Dr. Karl Viktor Schaller, Executive Vice President Development BMW Motorrad, Tetsuo Suzuki, Operating Officer at Honda Motor Co., Ltd. og Takaaki Kimura, Chief General Manager of Technology Center and Executive Vice President and Representative Director of Yamaha Motor Co.Ltd.

 

BMWs motorsykkelavdeling, Honda og Yamaha har inngått et unikt samarbeid. Målet er å utvikle bedre og sikrere ITS-systemer (Intelligente Transportsystemer) for motorsykler.

 

Tekst: Claus Diseth

 

De tre fabrikkene har i lang tid jobbet med ITS for motorsykler. Hver for seg har de også utført en rekke «real life»-tester. Nå har de besluttet å slå sine pjalter sammen.

 

FRA 2020

Målet til BMW, Honda og Yamaha er at disse systemene skal kunne lanseres for motorsykler allerede i 2020, og for å få fortgang i utviklingen har trekløveret bestemt seg for å utføre en rekke tester sammen. Fabrikkene samarbeider allerede om å utvikle ITS for biler og lastebiler, og sier i en pressemelding at det nå var naturlig å samarbeide også på området for motorsykler og scootere.

 

BEDRE SIKKERHETEN

Målet med ITS er å bedre sikkerheten i trafikken, både for to- og firehjulinger. BMW, Honda og Yamaha innser imidlertid at systemene som allerede er utviklet for biler, ikke lar seg kopiere direkte over til motorsykler. Elektronikken må være mindre, den må tåle vann og vibrasjoner – og motorsykkelførere har tidvis helt andre behov og muligheter enn en bilfører.

 

HVA ER ITS?

I korte trekk handler ITS om å øke sikkerhet og effektivitet for alle som ferdes i trafikken. Dette kan gjøres ved å implementere systemer for kommunikasjon og informasjon i kjøretøyene, slik det allerede gjøres i endel GPS-mottakere som mottar direktemeldinger om trafikkforhold på den ruten føreren har planlagt. Hvordan dette skal integreres på motorsykler, sier foreløpig ikke fabrikkene noe om. Men de uttaler at en måte å bedre sikkerheten på for motorsyklister, er å utvikle et system som muliggjør trådløs kommunikasjon mellom to eller flere motorsykler.

 

 

Facebook-kommentar