TOP GUN: Maveric Vinales har vært blant de raskeste i de offisielle testene denne sesongen.

TOP GUN: Maveric Vinales har vært blant de raskeste i de offisielle testene denne sesongen.

 

Husker du filmen «Top Gun» fra 1986 med Tom Cruise i hovedrollen som den litt rabiate piloten Pete «Maverick» Mitchell? Vel. Nå har MotoGP-sirkuset fått sin egen Maverick. Og han er helt ekte.

 

Tekst: Claus Diseth

 

Mens jeg skriver dette, har MotoGP-førerne akkurat startet dag to av siste offisielle test før verdensmesterskapet starter på Losail-banen i Qatar 20. mars. Og den siste testen foregår altså på banen som er første runde i årets MotoGP-sesong, på Losail.

 

HETT NAVN

Spanske Maverick Viñales er en av Suzukis to fabrikkførere på GSX-RR, og akkurat nå ett av de heteste navnene i pitlane. Ikke bare var han blant de raskeste på testen på Phillip Island. På første dag av testen i Qatar (onsdag) hadde han bare Jorge Lorenzo foran seg med fire fattige tiendeler. Som med de fleste førerne i MotoGP går hans kontrakt med Suzuki ut etter denne sesongen, og nå spekuleres det vilt i om Suzuki vil klare å beholde sitt stortalent.

 

HONDA ELLER DUCATI?

Nå er det riktignok slik at Viñales som eneste fører faktisk har opsjon på et tredje år hos Suzuki – om han ønsker det selv. Men få eksperter og forståsegpåere tror han blir værende hos «Big Blue» etter 2016-sesongen. Til det er talentet og potensialet for stort hos 21-åringen, og Suzukis konkurransedyktighet for usikker. Yamaha er trolig ikke et alternativt sete for Viñales – til dét sitter både Lorenzo og Rossi (om han velger å fortsette to år til) for sikkert. Dermed gjenstår i bunn og grunn bare Repsol Honda – og muligens Ducati, om Viñales er villig til å gamble litt.

 

VERDENSMESTER

Maveric Viñales vant Moto3-tittelen i 2013, og trengte bare to løp i Moto2 før han begynte å vinne der også. Han debuterte i MotoGP-klassen på nettopp Losail i mars 2015 med en ikke veldig imponerende 14.plass. Men når vi nå vet at i det øyeblikket han slapp clutchen på startplata i ørkenlandet, så røk alle elektroniske hjelpemidler på Suzukien hans; traction control, wheelie control, alt sammen. De fleste andre førere ville trolig rullet rett i depoet. Men altså ikke Viñales. Han fullførte, og han elsket det. Det er rått talent.

 

UAVHENGIG

Litt historie til slutt: Maveric Viñales sin far var en stor fan av filmen «Top Gun» og kalte opp sønnen etter Tom Cruise sin rollefigur Pete «Maverick» Mitchell – den beste av de beste. Men navnet «Maverick» har en lenger historie enn som så. På attenhundretallet levde det en kar i Texas som het Samuel Augustus Maverick. Han var kvegbonde, advokat og politiker, og definitivt en travel mann. Så travel at han aldri rakk å brennmerke kveget sitt, som dermed aldri tilhørte noen egentlig flokk. De ble fort kjent som «mavericks», og betydningen ble raskt oppfattet som «uavhengig og individuell». Og det er vel nettopp hva talentet Maverick Viñales også er.

Facebook-kommentar