binder1

MESTER: Brad Binder (21) helt til venstre i bildet ble søndag verdensmester i Moto3 – selv om det gjenstår fire runder av mesterskapet.

 

Ikke siden 1981 har det vært en sørafrikansk verdensmester på motorsykkel. Nå har «The Rainbow Nation» virkelig fått en ny motorsporthelt å se opp til.

 

Tekst: Claus Diseth

 

Binder sikret seg VM-tittelen på Aragon i Spania søndag formiddag. Og det er en prestasjon det ikke bare står respekt av med fire gjenstående løp og 100 poeng å kjempe om, men er kanskje en av de mest velfortjente – og populære – i Moto3.

 

SUVEREN

Denne sesongen har Brad Binder vært konsistent og fokusert, og med en god plassering kunne han altså sikre seg VM-tittelen i Spania denne helgen. Og ingen må tro at sørafrikaneren «safet» inn til en trygg plassering. Gjennom hele løpet var det et bikkjeslagsmål mellom en håndfull testosteron-stinne Moto3-førere om de beste plasseringene. Det var helt tydelig under hele løpet at Binder ønsket å ta hjem »bøtte» fra øverste plass på pallen. Slik gikk det dog ikke, han ble slått til målstreken med fattige syv hundredeler.

 

VANT KRIGEN

En tydelig rørt Brad Binder sa i intervjusonen etter løpet følgende om søndagens andreplass:

– Du vet… jeg vant ikke dette slaget, men jeg vant krigen!

Altså: Han holdt hodet kaldt, og tok hjem en velfortjent sammenlagtseier i Moto3-mesterskapet.

 

TRANGE KÅR

Binder kommer fra den relativt lille og rolige byen Potchefstroom i Sør-Afrika. Aldri hørt om den, sier du? Den ligger i den nordvestre provinsen av landet, på bredden av delven Mooirivier (Mooi betyr forøvrig vakker) – og omtrent 12 mil fra Johannesburg. Han er oppvokst i relativt trange kår, men i 2011 hadde foreldrene skrapet sammen nok penger til å sende guttungen til Europa for å jakte på motorsykkeldrømmen. Og i dag fikk hele familien betalt for alt strevet.

Neste år rykker Brad Binder opp til Moto2, og skal kjøre for finske Ajo Motorsport. Og det er ingen hvem som helst. Det var teamet til Johan Zarko da han ble verdensmester i fjor, og teamet til en ikke ukjent Marc Marquez da han tok sin Moto3-tittel i 2010.

Facebook-kommentar