PÅKJØRT: Motorsyklist Rebekka Andersen ble påkjørt av en Tesla på E18 i fjor sommer. Her forteller hun sin historie til NMCU. Foto: NMCU

 

I juli i fjor sommer skjedde det som i følge Tesla egentlig ikke kan skje: Den unge motorsyklisten Rebekka Andersen ble påkjørt bakfra av den elektriske bilen som var i såkalt «autopilot»-modus. Se videointervjuet med Rebekka nederst i saken.

 

Tekst: Claus Diseth

 

Rebekkas sak har fått internasjonal oppmerksomhet. Norsk Motorcykkel Union (NMCU) har engasjert norske trafikkmyndigheter med Samferdselsministeren i spissen. Og henvendt seg til Tesla for å få en forklaring. På europeisk nivå har NMCU via FEMA ått myndighetene med på at disse selvkjøringssystemene må testes også i forhold til motorsykler.

 

KJEDEKOLLISJON

I videoen forteller Rebekka om hva som skjedde på E18 utenfor Drammen denne julidagen i 2016. Hun var på vei fra Lørenskog til Stavanger på sin Aprilia RS 125 da ulykken skjedde. Den dengang 19 år gamle kvinnen ble påkjørt bakfra av en Tesla, noe som også førte til at motorsyklisten braste inn i bilen foran seg. Teslaen traff også en bil i det andre kjørefeltet, og skapte dermed en liten kjedekollisjon.

 

BLE SKADET

Rebekka Andersen forteller selv at kollisjonen egentlig gikk overraskende bra for hennes del – selv om hun fikk et brudd både i foten og i håndleddet. Hun har nå fire skruer i foten, som hun må leve med resten av livet. Selve rehabiliteringen etter ulykken tok fire måneder. To av dem i rullestol.

 

SKREMT

I intervjuet med NMCU, som foreløpig ligger ute på FEMAS hjemmesider, og på YouTube, sier Andersen at hun er skremt av at Tesla kan lansere et system som ikke «ser» motorsykler i god nok grad.

– Jeg kunne blitt drept i denne ulykken, forteller hun.

 

NMCU BEKYMRET

NMCU har gjentatte ganger uttrykt sin bekymring om biler på «autopilot». Dette er hva vi tidligere har skrevet om saken:

NMCU BEKYMRET FOR SELVKJØRENDE BILER

NMCU: SPØRSMÅL TIL TESLA (NMCU har fortsatt ikke fått svar fra Tesla-eier Elon Musk)

NMCU: TVANG TESLA I KNE

 

VIDEO:

Facebook-kommentar