Engelske Guy Martin kan mer enn å kjøre fort på Isle of Man TT. I denne fantastiske dokumentaren vist på NRK ser vi hvordan villmannen trente seg opp for å sette ny hastighestrekord på «The Wall of Death» i fjor.

 

Tekst: Claus Diseth

(se videoen i slutten av artikkelen)

Visste du forresten at Guy Martin ikke bare er en av verdens beste road racing-førere, men at han også har hastighetsrekorden på både kjelke (!) og… yep… ola-bil? Ukjent for oss, men bare noen av de morsomme detaljene i dokumentaren.

 

G-KREFTER

Den største utfordringen for alle stuntførere som prøver seg i «Dødsveggen» er å takle de store G-kreftene de utsettes for. Og selvfølgelig: Jo fortere du kjører, jo større blir G-kreftene kroppen utsettes for. Evnen til å takle store G-krefter er noe som kan trenes opp, og i dokumentaren ser vi Martin gjennomgå akkurat slik trening. Både i en flysimulator hos RAF (engelske Royal Air Force) og i et stuntfly.

 

UNIK MOTORSYKKEL

I dokumentaren som selvfølgelig ender med at vi ser Guy Martin knuse den tidligere hastighetsrekorden i «dødsveggen», bruker han to forskjellige motorsykler. Den ene er en særdeles ombygget og trimmet Indian Scout. Dette er sykkelen «tønnekjørerne» har brukt i veggen siden 1920-tallet. Den andre sykkelen er basert på en BSA-motor og er bygget hjemme i garasjen til Mr. Martin. Hvorfor akkurat den sykkelen? Historien bak er fascinerende, og uten å røpe for mye: Det er den han kjører fortest med.

 

VIDEO

OK. Har du 51 fartsfylte minutter å avse? Gjør deg klar til en både lærerik og svimlende opplevelse. Vi skylder å gjøre oppmerksom på at NRK viste dokumentaren første gang 6. mars i år, og at den kun er tilgjengelig frem til 6. april klokken 23.02…

SE NRK-DOKUMENTAREN HER

Facebook-kommentar