950 RACER: Yamahas nye XV 950 Racer er en del av fabrikken «Yard Build»-prosjekt.

950 RACER: Yamahas nye XV 950 Racer er en del av fabrikken «Yard Build»-prosjekt.

 

Hittil i år har Yamaha solgt nesten dobbelt så mange motorsykler, lette mc og mopeder som på samme tidspunkt i fjor. Også de øvrige fabrikantene opplever gode salgstall.

 

Tekst: Claus Diseth

 

August-statistikken fra Opplysningsrådet for veitrafikken viser at Yamahas salg av lett mc er øket med 107 prosent i forhold til den siste sommermåneden i fjor. Merket topper også årets salgsstatistikk suverent på tunge motorsykler.

 

MANGLER DATA

Dessverre inneholder ikke statistikken fra Yamaha data om hvilke modeller som selger best, men den viser i alle fall at den norske importøren har øket sitt salg av tunge motorsykler med 78 prosent i forhold til i fjor. I august solgte Yamahas forhandlere rundt i landet 47 tunge sykler, og at de hittil i år har solgt imponerende 738 modeller med den berømte stemmegaffel-logoen.

 

SUVERENT PÅ TOPP

Det plasserer Yamaha suverent på den norske salgstoppen i år. BMW inntar andreplassen på samme liste, og har totalt solgt 620 eksemplarer hittil i år. I august solgte BMWs forhandlernett faktisk to sykler mer (49) enn Yamaha, og har totalt forsynt sine kunder med 620 nyregistrerte tunge motorsykler i år. På tredjeplass finner vi Honda, med 34 solgte eksemplarer solgt i august, og 524 nyregistreringer så langt i 2015.

 

FORMIDABEL ØKNING

Så langt i år er det solgt (nyregistrert) 4277 tunge motorsykler i fedrelandet. Det er en formidabel økning om vi sammenligner med tallene i fjor. I 2014 hadde de norske motorsykkelforhandlerne pushet ut 2992 tunge motorsykler. Det er en økning i salget på smått imponerende 42,9 prosent, og må i stor grad tilskrives avgiftskuttet regjeringen foretok ved inngangen til årets sesong.

 

LETTE MOTORSYKLER

Om vi ser på statistikken for lette motorsykler, viser den altså at Yamaha også her topper, og har en salgsøkning så langt (utgangen av desember) på eventyrlige 107,5 prosent. Den japanske fabrikken solgte 73 125-kubikkere i august, og har totalt nyregistrert 664 lette sykler. På andreplass finner vi Honda, med totalt 293 lette motorsykler solgt hittil i år. Det er forøvrig en økning på drøyt 40 prosent i forhold til i fjor. På tredjeplass ligger KTM med 262 sykler – en økning i forhold til i fjor på over 95 prosent! Totalt er det nyregistrert 1393 lettvektere ved utgangen av august – en salgsøkning på 67 prosent.

 

MOPEDSALGET NED

Det totale mopedsalget viser en litt annen trend. Hittil i år er det solgt 5418 mopeder i Norge. I fjor på samme tid var det nyregistrert 6212 50-kubikkere. Dette er en salgsnedgang på 12,8 prosent. Som i tidligere måneder er det Peugeot som troner alene på salgstoppen, med 1489 solgte ved utgangen av august. Det er faktisk en nedgang på 0,7 prosent i forhold til i fjor. Nummer to er Piaggio med 1017 mopeder – en nedgang på 17,6 prosent. Deretter følger Yamaha med 614 eksemplarer. Dette er en nedgang på hele 21 prosent. Først på syvende plass finner vi Honda, som har hatt et fall i mopedsalget på over 50 prosent.

Facebook-kommentar